Unul dintre cei mai puternici dezinfectanti de piele, chlorhexidina, recomandat de ghidurile americane si europene, lipseste momentan din spitalele romanesti, ceea ce ne plaseaza teoretic intr-o situatie de malpraxis, atrage atentia managerul Spitalului "C. C. Iliescu", Prof. Dr. Serban Bubenek, potrivit Mediafax.

Analize laboratorFoto: Hotnews

In spitalele din Romania nu exista in momentul de fata dezinfectanti pe baza de chlorhexidina, principala substanta dezinfectanta pentru piele recomandata de Ghidul American pentru prevenirea infectiilor intravasculare (Guidelines for the Prevention of Intravascular Catheter-Related Infections), atrage atentia managerul Spitalului de Boli Cardiovasculare "C. C. Iliescu", Prof. Dr. Serban Bubenek.

"Dupa ce Ministerul Sanatatii a cerut ca spitalele sa retraga din uz dezinfectantii Hexi Pharma, cu siguranta ca spitalele si-au luat masurile, s-au aprovizionat din alta parte. Un aspect neplacut cu care ne confruntam, insa, este absenta chlorhexidinei, o substanta dezinfectanta de piele care din anii 2010 - 2011 este recomandata ca singura substanta cu care trebuie dezinfectata pielea in cazul in care se monteaza perfurzii, fie pe cale venoasa periferica, fie pe cale venoasa centrala. Este singura substanta recomandata de ghidul CDC american si preluata in toate recomandarile europene. In clipa de fata nu exista aceasta substanta in Romania, se folosesc substante care nu fac parte din recomandarile ferme ale ghidurilor internationale", a explicat Bubenek pentru Mediafax.

Avand in vedere situatia, managerul spitalului "C. C. Iliescu" a mai spus ca asteapta cu interes ca "Unifarm-ul, Ministerul Sanatatii sa gaseasca o solutie pentru ca sa avem clorhexidina si in Romania si sa ne aliniem acestor exigente ale ghidurilor internationale pentru prevenirea infectiilor nosocomiale".

El a adaugat in momentul de fata putem spune ca suntem intr-o situatie de malpraxis, avand in vedere absenta acestei substante.

"Teoretic, se poate spune ca suntem intr-o situatie de malpraxis, pentru ca nu urmam o indicatie de ghid 1A care recomanda ferm utilizarea numai a acestei substante care are o remanenta de pana la doua-patru ore pe piele dupa ce pacientul este dezinfectat. Noi luam toate masurile de siguranta pentru ca toate manevrele sa fie executate in mod steril, dar putem spune ca in clipa de fata nu putem sa ne aliniem cerintelor ghidurilor internationale in ceea ce priveste asepsia si antisepsia", a mai spus Bubenek.

In ghidul american pentru prevenirea infectiilor intravasculare (Guidelines for the Prevention of Intravascular Catheter-Related Infections) scrie ca pentru asigurarea dezinfectiei corecte a zonei de piele unde se va introduce un cateter, trebuie folosita o solutie antiseptica cu alcool si cu o concentratie mai mare de 0,5% de chlorhexidina, iar bandajele puse pe rana deschisa trebuie sa fie imbibate in chlorhexidina in cazul in care se constata ca zona a fost infectata si bacteriile sunt rezistente. De asemenea, ghidul american mai recomanda folosirea unei concentratii de 2% chlorhexidina atunci cand se curata o rana, pentru a reduce posibilitatea infectiilor nosocomiale.

In afara de chlorhexidina, ghidul mai prevede folosirea substantelor dezinfectante bazate pe iod, idophor sau alcool in concentratie de 70%.