Ministerul Justitiei: Proiectul de OUG privind reducerea cu 20 de zile a pedepsei pentru detinuti indiferent de numarul cartilor realizate, in dezbatere publica

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 25 iunie 2016, 21:36 Actualitate | Esenţial


Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica proiectul de OUG care prevede ca un detinut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsa indiferent de numarul de lucrari stiintifice elaborate, anunta Agerpres.

MJ a pus in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

Proiectul de OUG urmeaza sa fie dezbatut in urmatoarea sedinta de Guvern.

Prima modificare din proiect se refera la articolul 96 alineatul (1), litera f) care se modifica si va avea urmatorul cuprins: "f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, se considera 20 de zile executate pe intreaga durata a executarii pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau a inventiilor realizate".

Initiatorul sustine, in nota de fundamentare a proiectului, ca aceasta solutie legislativa a luat in considerare necesitatea clarificarii de urgenta a acestei situatii si constituirea unei baze legale certe si previzibile in acest domeniu care a generat ample discutii atat in randul practicienilor dreptului, cat si in cel al societatii in general.

De asemenea, se prevede introducerea unui nou articol - art. 96 indice 1 - procedura elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, prin care sunt prevazute expres institutiile competente sa stabileasca brevetarea inventiilor si caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de catre detinuti, precum si precizarea expresa ca lucrarile stiintifice se pot realiza in domeniile si specializarile universitare stabilite prin HG nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare si a structurii institutiilor de invatamant superior pentru anul universitar 2016 - 2017, publicat in MO, Partea I, nr.413 din 1 iunie 2016.

"(1) Caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de catre detinuti este stabilit, potrivit dispozitiilor legale, de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, denumit in continuare CNCS, cu sprijinul logistic al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, denumita in continuare UEFISCDI. (2) Brevetarea inventiilor se realizeaza, potrivit dispozitiilor legale, de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, denumit in continuare OSIM", se arata in proiectul de OUG.

Astfel, precizeaza MJ, procedura ar presupune ca lucrarile persoanelor private de libertate, elaborate exclusiv in domeniile pentru care sunt organizate studii universitare in Romania, sa fie evaluate din perspectiva caracterului stiintific de catre 3 evaluatori independenti, potrivit dreptului comun in materie.

Totodata, este exclusa posibilitatea ca un detinut sa desfasoare in paralel, in cuprinsul aceluiasi interval orar, activitati cuantificate ca fiind dedicate elaborarii unei lucrari stiintifice sau a unei inventii si activitati lucrative, iar pe de alta parte este impusa limita prevazuta de legislatia muncii in prestarea de activitati lucrative.

"Pe durata elaborarii de lucrari stiintifice sau de inventii pot fi desfasurate activitati lucrative, fara ca acestea sa se suprapuna si fara ca, insumata, durata desfasurarii tuturor acestor activitati sa depaseasca durata prevazuta de legislatia muncii", mai prevede proiectul.

Actul normativ isi propune si reglementarea situatiei elaborarii unor lucrari sau inventii in coautorat, in sensul repartizarii proportionale a zilelor castig prin raportare la numarul de autori. Acesta mai prevede si ca o noua solicitare privind elaborarea unei lucrari sau inventii se poate formula doar dupa finalizarea celei anterioare.

In motivarea urgentei promovarii actului normativ, MJ arata ca in 9 februarie a fost publicata OUG 2/2016 pentru suspendarea art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea 254/2013 pana la 1 septembrie 2016 si ca imediat s-a decis constituirea unui grup de lucru, in coordonarea MJ, in vederea elaborarii si prezentarii in sedinta Guvernului a unei note de informare privind oportunitatea pastrarii acestui mecanism.

Grupul a fost format din reprezentanti ai urmatoarelor institutii: Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul.

"Problematica elaborarii de lucrari stiintifice in mediul penitenciar a fost dezbatuta atat din perspectiva posibilitatii efective de desfasurare a unei astfel de activitati in mediul penitenciar, cat si din perspectiva valorii lucrarii elaborate si a efectelor unei astfel de activitati asupra persoanei private de libertate in special, dar si asupra societatii in general. Din perspectiva cantitativa, la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor a fost realizata o evaluare a numarului de lucrari stiintifice estimate pentru viitor, exclusiv prin raportarea la media lucrarilor scrise in perioada februarie 2014 - decembrie 2015. Astfel, in anul 2014 au fost elaborate 89 de lucrari stiintifice (cu 50 autori), iar in anul 2015 au fost elaborate 337 lucrari stiintifice (cu 165 autori), rezultand o medie de 213 lucrari/an si 107 autori", se arata in nota de fundamentare.

Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare la 31 august.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1428 vizualizari

 • -4 (6 voturi)    
  agramatexit (Sâmbătă, 25 iunie 2016, 22:03)

  Mazeta [utilizator]

  Bruxellezii nu știu nici să scrie corect românește, darămite să facă legi: „indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau a inventiilor realizate"
 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 iunie 2016, 23:59)

  [anonim]

 • +5 (9 voturi)    
  In plus, da! (Duminică, 26 iunie 2016, 2:00)

  Daniels22026 [utilizator]

  Puscaria este un mediu extraordinar de inspiratie intelectuala si spirituala.

  Nicidecum nu trebuie intrerupte, prin eliberare, marile opere culturale pe care le inspira puscaria. Dimpotriva. Maretilor intelectuali puscariasi trebuie sa li se prelungeasca puscaria, pentru a-si desavarsi operele!

  Minim doua luni prelungire pentru fiecare opera nestemata! Oare nu va dati seama ce pierdem daca ii eliberam pe savanti din puscarii?!
  • +5 (7 voturi)    
   STIMATE DOMN (Duminică, 26 iunie 2016, 8:27)

   arheopterix [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Urmaresc cu placere postarile Dv . Pacat ca scrieti asa de rar .
   • -2 (6 voturi)    
    nu scrie rar (Duminică, 26 iunie 2016, 10:11)

    Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

    Scrie mult si prost!
    • +3 (3 voturi)    
     GUSTAVICA 555 (Duminică, 26 iunie 2016, 22:02)

     arheopterix [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

     Io zic (scuzati )ca nu-i ajungi nici la genunchi lui Daniels , asa ca nota 4 si stai jos .
 • -2 (4 voturi)    
  baba Vișa (Luni, 27 iunie 2016, 10:15)

  stos [utilizator]

  După ce că se îmbracă ca ioia, celebra menajeră macoveistă, uită că Parlamentul României nu a abilitat
  guvernul să emită ordonanțe, pe timpul vacanței parlamentare, în domeniile justiției, economiei și finanțelor. Singura abilitare, prevede emiterea de ordonanțe lîngă legile organice. Dacă această OUG va fi
  emisă, rog CCR să se autosesizeze.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by