Ministerul Sanatatii a precizat vineri, intr-un comunicat de presa, ca s-a decis amanarea aplicarii ordinului privind recalcularea preturilor la medicamentele de baza pana la 1 noiembrie, pentru a nu periclita accesul pacientilor la tratament.

"Romania trebuie sa recalculeze preturile medicamentelor pe baza anuala, conform Ordinului 75/2009. Din cauza unor intarzieri anterioare mandatului sau si pentru a nu periclita accesul pacientilor la tratament, ministrul Sanatatii a decis amanarea aplicarii acestui ordin pana la 1 noiembrie. In prezent, catalogul de preturi ale medicamentelor eliberate cu prescriptie medicala in Romania (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, acelasi catalog cuprindea 6.114 produse. In contextul actualului ordin, numarul de dosare de pret pentru medicamente depuse la Ministerul Sanatatii este, in prezent, de 4.400. Aceasta situatie coroborata cu faptul ca la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a fost depus, in 2015 si 2016, un numar de 1.718 de notificari de retragere de pe piata a unor medicamente a dus la decizia de amanare a ordinului de catre ministrul Vlad Voiculescu cu scopul de nu periclita siguranta pacientilor si accesul acestora la tratament", se arata in comunicatul transmis de MS si citat de Agerpres.

MS este de parere ca posibila retragere de pe piata a mai multor medicamente cu larga utilizare ar putea provoca probleme de aprovizionare, respectiv ar impiedica accesul la tratament al pacientilor.

Referitor la obligatia de a recalcula preturile medicamentelor, in 2015, aceasta a durat circa 3 luni si a fost efectuata cu efortul a 30 de oameni, precizeaza sursa citata.

"La preluarea mandatului de catre ministrul Vlad Voiculescu, pe data de 20 mai, recalcularea preturilor nu incepuse. Conform aceluiasi Ordin 75, recalcularea preturilor si introducerea lor in sistemul electronic de decontare al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu poate dura mai putin de 60 de zile. Din motivele enumerate, ministrul Vlad Voiculescu a decis amanarea aplicarii ordinului pentru a nu periclita siguranta pacientilor si accesul acestora la tratament", afirma MS.

Totodata, Ministerul Sanatatii anunta ca va demara un proces de revizuire a politicii medicamentului, ce va avea in vedere o consultare reala a actorilor implicati, intarirea controlului si a autoritatilor statului, in special a ANMDM si a Directiei pentru Politica Medicamentului din cadrul MS, cu implicarea unor experti internationali independenti.