Pozitie dura e liderilor UE fata de Marea Britanie dupa votul pentru Brexit. Sefii Comisiei, Parlamentului si Consiliului European cer iesirea rapida a Marea Britaniei din UE si anunta ca nu sunt dispusi la o renegociere a acordului din februarie. Pozitionarea lor, printr-o declaratie comuna, vine la scurt timp dupa ce premierul demisionar David Cameron a spus ca guvernul nu va face o notificare formala a UE pana in octombrie, cand va fi ales succesorul sau.

Martin SchulzFoto: Parlamentul European

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, Donald Tusk, presedintele Consiliului European, Mark Rutte (premierul Olandei, care detine presedintia rotativa a Consiliului UE) si Jean-Claude Juncker, seful Comisiei Europene, au cerut Marii Britanii sa puna "rapid" in practica decizia cetatenilor, "oricat de dureroasa ar fi". Mai mult, oficialii UE spun ca "orica intarziere ar prelungi incetitudinea".

Liderii europeni mai spun ca UE nu este dispusa sa renegocieze acordul semnat intre Marea Britanie si UE in februarie a.c., acord prin care europenii cedau in fata pretentiilor ridicate de Londra.

Aceeasi pozitie a exprimat-o si seful diplomatiei franceze, Jean-Marc Ayrault, care a spus ca este "urgenta" initierea procedurii de plecare a Marii Britanii din Uniunea Europeana, pentru a evita o perioada de incertitudine cu efecte negative pentru toate partile implicate. "Urgenta astazi este sa respectam votul poporului britanic", a spus acesta, la sosirea in Luxemburg, unde participa la o reuniune informala a liderilor socialisti europeni. "O spun pentru ca unii cred ca este haosul. Nu este haos (...) deoarece tratatul european prevede in Articolul 50 conditiile de plecare", potrivit AFP.

Si presedintele roman, Klaus Iohannis, a exprimat o pozitie similara, spunand ca "Marea Britanie nu va avea un statul privilegiat in relatia cu UE".