Structura anului scolar 2016-2017, lansata in dezbatere publica. Programul "Scoala altfel", extins la 8 zile si impartit in 2 etape. Cursurile incep pe 12 septembrie

de Corina Ionel     HotNews.ro
Joi, 23 iunie 2016, 19:00 Actualitate | Esenţial


Elevi la scoala
Foto: Agerpres
Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica proiectul de ordin de ministru privind structura anului scolar 2016-2017. Proiectul propune extinderea programului "Scoala altfel" pe 8 zile, in doua etape, una in prima saptamana a anului scolar si una de 5 de zile in interiorul anului scolar, ramanand la alegerea scolilor stabilirea perioadei, informeaza ministerul intr-un comunicat de presa. Potrivit proiectului de ordin, anul scolar 2016-2017 are 35 de saptamani de cursuri, incepand pe 12 septembrie 2016 si incheindu-se pe 23 iunie 2017. Ziua de 15 septembrie, ultima zi a primei saptamani de scoala, este dedicata festivitatilor pentru deschiderea anului scolar.
 • Proiectul de ordin este supus dezbaterii publice in perioada 23 iunie - 4 iulie 2016. Observatiile si propunerile de imbunatatire pot fi trimise pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.

Ministerul propune ca anul scolar 2016-2017 sa aiba 35 de saptamani de cursuri, totalizand 169 de zile lucratoare, fiind structurat astfel:

Semestrul I

Cursuri: luni, 12 septembrie - vineri, 16 decembrie 2016
Vacanta pentru clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar: sambata, 29 octombrie - duminica, 6 noiembrie
Vacanta de iarna: sambata, 17 decembrie 2016 - duminica, 8 ianuarie 2017
Cursuri: luni, 9 ianuarie - vineri, 3 februarie 2017
Vacanta intersemestriala - sambata, 4 februarie 2017 - duminica, 12 februarie 2017


Semestrul al II-lea

Semestrul al II-lea
Cursuri:  luni, 13 februarie - vineri, 14 aprilie 2017
Vacanta de primavara: miercuri, 19 aprilie - duminica, 30 aprilie 2017 (17 si 18 aprilie, a doua si a treia zi de Paste / 1 mai - zi libera)
Cursuri: marti, 2 mai - vineri, 23 iunie 2017
Vacanta de vara: sambata, 24 iunie - duminica, 10 septembrie 2017

Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar se incheie in data de 2 iunie 2017, iar pentru clasa a VIII-a, in data de 16 iunie 2017.

In zilele libere prevazute de lege nu se organizeaza cursuri. Unitatile de invatamant si inspectoratele scolare judetene vor marca prin manifestari specifice, conform planificarilor existente la nivelul fiecarei scoli, zilele de  5 octombrie (Ziua internationala a educatiei), 5 iunie (Ziua invatatorului) si 1 iunie (Ziua copilului).

In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii, inspectoratele scolare judetene pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii  anului scolar. Acestea se pot aproba numai in masura in care se asigura cele 169 de zile de cursuri prevazute in ordin, precum si a posibilitatii ca toti elevii sa participe, fara restrictii, la examenele si evaluarile nationale organizate in sistemul national de invatamant, precizeaza ministerul.

Tezele vor avea loc, de regula, la finalul semestrelor, dupa parcurgerea programei scolare cu cel putin doua saptamani inainte de finalul semestrului.

Olimpiadele si concursurile scolare nationale vor fi organizate in perioada vacantei de primavara - 19 - 30 aprilie 2017. In acest mod, elevilor olimpici li se ofera posibilitatea de a participa la activitatile din cadrul programului "Scoala altfel".

Programul "Scoala altfel"

Cea mai importanta noutate este extinderea programului national "Scoala altfel" la o durata de 8 zile, in doua etape distincte:

 • Etapa I: la inceputul anului scolar (12-14 septembrie), fiind destinata acomodarii elevilor si a profesorilor cu programul scolar si cu procesul de predare-invatare.
 • Etapa a II-a: in interiorul anului scolar, pe durata a 5 zile consecutive, la alegerea unitatilor de invatamant.
In cazul celei de a doua etape, in functie de ciclurile de invatamant scolarizate, unitatile de invatamant pot opta pentru unul dintre urmatoarele segmente:
 • invatamantul prescolar si primar
21 noiembrie - 2 decembrie 2016,
27 februarie - 31 martie 2017
15 mai - 9 iunie 2017

 • invatamantul gimnazial, liceal, profesional si postliceal
17 octombrie - 2 decembrie 2016,
27 februarie - 31 martie 2017
15 mai - 9 iunie 2017


Metodologia de organizare si desfasurare a programului "Scoala altfel" va fi elaborata de Ministerul Educatiei si aprobata separat, prin ordin de ministru, dupa ce in prealabil va fi supusa dezbaterii publice. "Obiectivul major al documentului este acela de a genera coerenta, la nivel national, si o mai buna organizare a programului, in spiritul educatiei nonformale", precizeaza MENCS.

Intervalul aferent programului "Scoala altfel" nu coincide cu perioada in care se sustin tezele semestriale.


Citeste mai multe despre   
29955 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Si daca refuzam... (Joi, 23 iunie 2016, 19:24)

  mikemikelson [utilizator]

  ... sa ne trimitem copiii in 12 septembrie, ce se va intampla? Nu ar trebui si aici sa existe o rezistenta prin educatie? Orice porc de ministru - viitor puscarias- trebuie sa decida viata si viitorul acestei natii? Sanki Curaj! am si eu curajul de a va sfida! Asa cum voi o faceti din 1990!
  • +4 (4 voturi)    
   Curaj asta e infiorator de stupid (Joi, 23 iunie 2016, 20:27)

   MasP [anonim] i-a raspuns lui mikemikelson

   Un individ mediocru care vine cu idei absolut stupide. In loc sa schimbe ceva real, vine cu bombe din astea. Scoala altfel intre 12-15 iunie -incredibil.
 • +4 (4 voturi)    
  Tovarasu' Curaj ... (Joi, 23 iunie 2016, 21:18)

  Andy Latimer [utilizator]

  Este sprijinit puternic de "cloaca" (clica, ca e cam acelasi lucru) pesedeilor din jnaparlament, dar si din mafia sindicatelor (nistor, toata fauna) , dar mai ales de scheletii din dulap ai tovarasei andronescu ...
  Sa nu te duca mintea sa scurtezi -macar cu o saptamana - anul scolar pe vipia asta inseamna ca traiesti pe alta planeta...
  Dar cand esti sprijinit de alde toa'rasu mironov, iliescist notoriu, ce sa ne mai miram...Zbanghii, zanatecii astia propun ,nici mai mult nici mai putin, scurtarea la minim a vacantei de vara, ca sa tina elevii ocupati, asta produc bosorogii nazdravaniile pesediste...
 • +4 (4 voturi)    
  Scoala altfel la ...tara in septembrie!!! (Joi, 23 iunie 2016, 21:21)

  soundtrack [utilizator]

  Socializari si vizite la muzee , cluburi, excursii la mall! Sa nu inceapa brusc cu teoria lui Pitagora sau cu lecturarea vreunui text ca se socheaza bietii copii.
  Invatamantul, educatia nu conteaza, oricat s-ar screme guvernele si societatea sa arate caar fi vreo prioritate nationala. Cat mai multi prosti sa voteze gasti de smecheri si hoti!!!
  • +2 (2 voturi)    
   Confirm (Joi, 23 iunie 2016, 22:50)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

   Scoala altfel e o vizita la mall, nici macar la muzee. In primavara am facut poze cum erau dusi copii de clasele 1-4 la biserica in timpul saptamnii altfel.

   Guvernul va vrea prosti si religiosi, nu cumva sa incepeti sa puneti intrebari ca altfel toata sandramaua numita BOR si guvernul mafioto-comunist se prabuseste.
  • +1 (1 vot)    
   carte de invatatura (Vineri, 24 iunie 2016, 8:04)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

   Scoala aia pe care o lauzi tu te-a invatat "teoria lui Pitagora"..:))))

   Poate ne povestesti ceva si despre "axioma lui Eminescu"? :-))))
   • +2 (2 voturi)    
    Eu cred ca nu ai inteles ironia! (Vineri, 24 iunie 2016, 14:33)

    soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Pe mine nu m-a invatat "scoala altfel", n-am prins asa ceva.
    Cred ca ar fi interesant sa vedem si alte institutii altfel: armata altfel, spitalul altfel, parlamentul altfel si chiar si biserica altfel.Ar fi un exercitiu fascinant pt. toti, in special pt. cei care nu inteleg efectele shimbarilor in cascada!!!
   • 0 (0 voturi)    
    E adevarat ca din goana (Vineri, 24 iunie 2016, 14:57)

    soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    ideilor am pierdut adevarul: teorema, nu teorie.Sunt doua lucruri diferite. Ai dreptate!!!
 • +2 (4 voturi)    
  ... (Joi, 23 iunie 2016, 22:49)

  tirolez [utilizator]

  Oamenii astia au stat cred zilele astea doar in birouri cu aer conditionat. Nu stiu cum a fost la ei, dar in majoritatea scolilor din Bucuresti copiii au suferit din cauza caldurii foarte rau. Unii nici n-au mai venit la scoala, altora li s-a facut rau. Imaginati-va clase cu 30 de copii+invatatoare dupa 4 ore dupa ce a batut soarele, eventual la ultimul etaj. E bataie de joc la adresa copiilor sa le dai vacanta aproape la 1 iulie!
  Scrieti mesaje la adresa aia de mail, poate se schimba ceva!!
 • +8 (8 voturi)    
  ? (Joi, 23 iunie 2016, 22:50)

  Natasa [utilizator]

  Cum sa incepi cu Scoala Altfel? Ce minte intunecata a scos asa ceva? In primul rand, saptamana aia era importanta dupa niste luni de studiu, cand copii sunt obositi si cand poti vedea practic intr-un muzeu ce ai studiat teoretic pana atunci! In al doilea rand, ca sa o organizezi si sa nu stai ca boul in clasa decupand hartiute, trebuie sa discuti cu parintii, sa aduni bani daca sunt de acord, sa aduni semnaturi ca parintii isi lasa copiii sa iasa din scoala! Cand vor avea profesorii timp de asa ceva? Pai nu vor avea. Ii vor tine in clasa si atat. ca atare, cum cu profesorii si cu colegii deja se stie, daca scoala incepe cu bataia asta de joc, va sta mai mult in vacanta. Sper ca pe langa ministru sa fie totusi un om care gandeste si sa-i explice ca aia nu se chema "scoala altfel", se cheama "nimicul altfel"!
 • +3 (3 voturi)    
  Scoala pe canicula!! (Vineri, 24 iunie 2016, 6:44)

  Alfabetix [utilizator]

  O mare tampenie sa prelungesti scoala pana pe 23 iunie!!
  Uitati ce calduri au fost si sunt saptamana asta!!
  Nu s-a facut nimic la scoala, nu s-a predat, nu au fost activitati, au stat toti intr-o stupoare incinsa, profesori si elevi!
  Salile de clasa au aparate de aer conditionat de forma, nu functioneaza, telecomenzile au disparut de mult!
  PENIBIL, ABSURD, CAPETE DE LEMN, nu stiu ce caracterizeaza mai bine Min. Educatiei?!
  • -1 (1 vot)    
   .... (Vineri, 24 iunie 2016, 10:08)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   E vina noastra, ca parinti. N-am auzit sa se planga nimeni, decat la coltul scolii. La noi la scoala au fost parinti care au refuzat sa-si mai aduca copiii la cursuri dupa ce li s-a facut rau de la caldura. Dar tot n-au zis nimic oficial, nu i-au mai adus si gata. Halal scoala in conditiile astea.
   • +2 (2 voturi)    
    Asa este! (Vineri, 24 iunie 2016, 11:37)

    Alfabetix [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Ar trebui sa pichetam ministerul si sa le aruncam niste galeti cu apa in cap!
    Pana una alta, cel mai usor este sa le trimitem cat mai multi mesaje de protest pe adresele lor de mail, macar atat!!
 • -3 (3 voturi)    
  foarte bine (Vineri, 24 iunie 2016, 8:09)

  Dedalus [utilizator]

  Este o idee absolut excelenta.

  Dovedeste ca omul asta a inteles tendintele educative moderne, in special mutarea accentului pe educatia non-formala.

  Faptul ca in unele scoli Scoala altfel e gresit inteleasa, e doar o chestiune de informare si instruire.

  Ca si noua structura a anului scolar - nu e important sa tii copiii in nestire in scoala.
  • +3 (3 voturi)    
   .... (Vineri, 24 iunie 2016, 10:02)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Pai tocmai asta face, ii tine in nestire la scoala. Aveti copii scolari? Au fost bine , au avut randament la scoala in perioada 15-24 iunie? In clasa au fost conditii decente, dat fiind ca a fost canicula sau ieseau mai mult lesinati de caldura?
 • +4 (4 voturi)    
  scoala altfel (Vineri, 24 iunie 2016, 8:22)

  amuzata [utilizator]

  2 saptamani???
  pai stie domnul ministru ce fac copiii in saptamanile astea?
  vin la scoala degeaba..stau si stau...
  iar anul scolar se va incheia pe 23 iunie?
  adica iar merg pe canicula la scoala...
  numai incompetenti pe la ministerul asta.
  • +4 (4 voturi)    
   ..... (Vineri, 24 iunie 2016, 10:06)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui amuzata

   Scrieti la mailul ala, daca nu scrie nimeni normal ca au impresia ca toata lumea e de acord. Eu am scris si am spus tuturor parintilor pe care ii stiam. Macar sa vada ca oamenii sunt nemultumiti. Daca dnul ministru sta singur in birou cu aer conditionat si il aduce soferul la usa ministerului in masina tot cu aer conditionat e normal sa nu realizeze ce inseamna sa stai 30 in clasa cand afara sunt 40 de grade. Bataie de joc.
 • +1 (1 vot)    
  programa (ordin de ministru) de rahat (Vineri, 24 iunie 2016, 15:54)

  thunder22 [utilizator]

  doresc sa intreb acest incompetent de ministru cu tot cu cabinet daca pe vremea cand era in scoala vacanta incepea tot pe 24 iunie...??? o mare tampenie propusa de unii care au trecut prin scoala ca gasca prin apa. mai bine ar propune salarii decente pentru dascali, sali de curs corespunzatoare ,laboratoare utilate si poate arunca si un ochi la titularizarile dascalilor...... nu este posibil sa iei titularizare cu "sfantul 5 " si sa te consideri pregatit si competent sa educi generatii de copii. iar acestui ministru i-as propune sa participe la o zi de curs in scolile din bucuresti si nu numai unde copiii fac sauna nu carte, unde nu exista sisteme de climatizare in clase, iar mai rau in zonele rurale unde nu exista nici cele mai minime conditii umane in scolile pe care le are in subordine.
  dar de la masa unui birou cu 18-20 de grade inauntru cand afara sund frecvent 35 sau poate si mai mult cum sa nu te gandesti la aberatii gen debitatiile acestui ministru cand nu ai nimica de facut.
  Domn ministru gandeste ca nu esti PLANTA


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version