Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat miercuri, intr-un interviu pentru HotNews, ca saptamana viitoare guvernul va emite o ordonanta de urgenta prin care se va stabili ca detinutii sa beneficieze de 20 de zile de libertate oricate carti ar scrie in penitenciar. Raluca Pruna spune ca astfel se va reveni la textul propus initial de guvernul Victor Ponta pentru modificare Legii 254/2013. "20 de zile pentru ca asa a dorit guvernul Ponta, care a facut aceasta propunere la acel moment si care sunt sigura ca a facut o dezbatere publica ampla", este raspunsul ironic al Ralucai Pruna la un text publicat de fostul premier Adrian Nastase saptamana trecuta pe blog.

Raluca PrunaFoto: Hotnews

"Deja inainte de interventia guvernamentala din februarie, erau penitenciare ca cel de la Iasi, unde s-au scris numai doua lucrari si penitenciare ca cel de la Rahova, unde s-au scris peste 150. Deci, tinea pana la urma si de managementul mai riguros sau mai putin riguros. Tot saptamana viitoare, pe 29, o sa vin cu OUG pentru ca altfel nu se poate prin care sa reglementez acest lucru. Nu va fi o abrogare, daca vreti explic de ce", a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna, intr-un interviu pentru HotNews, intrebata daca a reusit sa reduca numarul scriitorilor din penitenciare.

Pruna a explicat ca textul de lege privind beneficiile acordate detinutilor care scriu carti in penitenciare nu va fi abrogat deoarece nu doreste sa faca o propunere care sa fie in dezacord cu pozitia Ministerului Educatiei si a Consiliului Superior al Magistraturi (CSM), care sustin ca a scrie in penitenciar este un drept. Ministrul Justitiei precizeaza ca va propune sa se revina la textul propus initial de guvernul Victor Ponta pentru modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate.

"Nu va fi o abrogare pentru ca am avut in urma deciziei guvernului din feburarie anul acesta, s-a stabilit sa existe un dialog inter-institutional care cuprindea si Ministerul Educatiei si CSM-ul, alaturi de reprezentanti ai parchetelor. Si CSM-ul si Ministerul Educatiei si-au reiterat pozitia, ca este un drept faptul de a scrie in penitenciar. Daca vrem sa fim rigurosi, eu nu pot sa fac o propunere in ciuda a ceea ce spun celelalte institutii. Si fapt este ca celelalte institutii, celelalte doua pe care le-am numit, au explicat ca acest lucru se poate face, astfel incat ce o sa propun ca ministru o sa propun sa ne intoarcem la textul initial, care era textul propus de guvern in adoptarea legii 254/ 2013 si anume un beneficiu de 20 de zile indiferent de numarul lucrarilor. Asta, va asigur, alaturi de un control de stiintificitate si dupa ce scrii lucrarea.", a explicat Pruna.

In cadrul interviului pentru HotNews, Raluca Pruna a facut referire la un articol aparut saptamana trecuta pe blogul fostului premier Adrian Nastase, care scria in nota ironica despre propunerea ministrului Justitiei de a acorda doar 20 de zile beneficiu pentru detinuti, indiferent de numarul de carti scrise.

"Persoane influente in statul roman, fosti premieri, s-au intrebat public pe blogurile lor, de ce 20 de zile. De unde 20 de zile si profit ca ma exprim public acum...(...) 20 de zile pentru ca asa a dorit guvernul Ponta, care a facut aceasta propunere la acel moment si care sunt sigura ca a facut o dezbatere publica ampla.", a declarat Raluca Pruna pentru HotNews.

Saptamana trecuta, intr-un articol intitulat "Raluca Pruna arunca bomba", Adrian Nastase a ironizat pe blog propunerea Ralucai Pruna privind numarul de zile acordate detinutilor.

"Dupa luni de dezbateri publice, dupa comentarii acide, dupa suspendarea prevederilor din legi si regulamente, Raluca Pruna, ministrul justitiei, anunta o schimbare de 180 de grade. In loc de 30 de zile, pentru o lucrare stiintifica, reducerea va fi de numai 20 de zile. Nu 28, nu 24 de zile, ci, fix, 20 de zile. S-a cantarit cu grija cat atarna in balanta justitiei o lucrare stiintifica. In plus, este si o perioada de austeritate, in care munca intelectuala s-a depreciat. Aceasta solutie este, desigur, mult mai „rationala” decat cea anterioara care stabilea „cantitatea” de 30 de zile.", se arata intr-un articol publicat saptamana trecuta pe blogul fostului premier Adrian Nastase.