Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, in prezent suspendat din functie, a fost sanctionat disciplinar miercuri de Consiliul Superior al Magistraturii pentru nerespectarea secretului deliberarii sau a confidentialitatii lucrarilor, scrie Agerpres.

Sanctiunea a fost decisa de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM, care a admis in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva procurorului iesean.

"Sectia a aplicat domnului Eva Emilian, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, sanctiunea disciplinara constand in "avertisment", pentru savarsirea abaterii disciplinare (...) "nerespectarea secretului deliberarii sau a confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si a altor informatii de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii", se precizeaza intr-un comunicat al CSM transmis miercuri.

Hotararea, care va cuprinde si descrierea faptei pentru care s-a aplicat sanctiunea disciplinara, urmeaza sa fie redactata si publicata pe site-ul CSM in termen de 20 de zile de la pronuntare, putand fi atacata cu recurs, in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a fost suspendat din functie dupa ce fost trimis in judecata de DNA, in septembrie 2015. El a fost acuzat de savarsirea infractiunilor de luare de mita, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite si fals in declaratii.

Emilian Eva a devenit cunoscut dupa ce a instrumentat dosarul privatizarii ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de inchisoare.