In perioada in care a ocupat functia de ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu a primit cel putin o informare din partea SRI in care era indicat, in clar, numele companiei Hexi Pharma, au declarat, sub protectia anonimatului, surse medicale citate de romanialibera.ro. Documentul care includea numele companiei Hexi Pharma facea parte din seria de informari trimise de SRI pe tema infectiilor nosocomiale din spitalele romanesti. Nu se stie precis cate dintre aceste informari, care au fost de ordinul zecilor, au fost citite de ministrii sau de secretarii de stat care s-au succedat la conducerea Ministerului Sanatatii.

UPDATE 13.06 Ministerul Sanatatii nu poate confirma sau infirma faptul ca fostul ministru, domnul Nicolae Banicioiu, ar fi primit informari de la Serviciul Roman de Informatii (SRI) in care sa fi fost mentionat in clar numele companiei Hexi Pharma, informeaza un comunicat al MS, redat integral la finalul articolului.

Potrivit romanialibera.ro, Banocioiu a trimis atunci Corpul de control la spitalulul respectiv, insa nu s-a luat nicio masura cu privire la aceste nereguli. Mai mult, acolo inspectorii au gasit atunci si alte nereguli.

Din partea Ministerului Sanatatii nu exista inca o confirmare oficiala legata de numele spitalului din Cluj care a fost verificat de Corpul de control, ca urmare a sesizarii legate de Hexi Pharma.

Fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat pentru "Romania Libera" ca nu stie despre ce informari este vorba, insa a tinut sa precizeze ca, in timpul mandatului sau, a trimis Corpul de Control la mai multe spitale din tara pentru verificarea sesizarilor privind infectiile nosocomiale, dar si a calitatii produselor biocide.

Banicioiu a refuzat sa raspunda daca a primit de la SRI informari legate punctual de produsele livrate spitalelor de firma Hexi Pharma, invocand faptul ca legea ii interzice sa faca public continutul acestor informatii confidentiale de la un serviciu secret.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu, a spus pentru "Romania Libera" ca va avea un punct de vedere oficial pe aceasta tema miercuri, 22 iunie, dupa ce va consulta toate documentele aflate la dispozitia ministerului.

Nicolae Banicioiu a fost ministru al Sanatatii din anul 2014 pana in noiembrie 2015, pierzandu-si functia prin demisia intregului guvern Ponta - in urma incendiului din clubul Colectiv. Dupa ce Banicioiu a plecat de la conducerea MS, in luna mai 2016, Ministerul Sanatatii a facut publica lista spitalelor unde au fost semnalate probleme in urma controalelor efectuate ca urmare a scandalului dezinfectantilor. Pe aceasta lista apar doua unitati din Cluj. Acestea sunt Institutul Inimii "Nicole Stancioiu" si Institutul Oncologic "Prof.dr. Ion Chiricuta".

Comunicatul de miercuri al MS:

"Ministerul Sanatatii nu poate confirma sau infirma faptul ca fostul ministru, domnul Nicolae Banicioiu, ar fi primit informari de la Serviciul Roman de Informatii (SRI) in care sa fi fost mentionat in clar numele companiei Hexi Pharma.

Informarile SRI pe care le primeste un ministru sunt la cel mai inalt nivel de clasificare din institutia respectiva si numai ministrul are acces la acestea. In ceea ce priveste actiunile de control efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, a existat una singura in anul 2015 care s-a desfasurat in perioada 09.02.2015 - 13.02.2015.

Aceasta actiune era prevazuta in planul anual de control si a avut urmatoarele tematici:

- Verificarea activitatii economico - financiare in perioada 01.01.2014 - februarie 2015;

- Verificarea modului de incasare a veniturilor proprii din serviciile medicale de specialitate prestate, validate si invalidate de Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti in perioada 01.01.2013 - februarie 2015;

-Verificarea modului de incadrare cu personal si acordarea sporurilor;

- Verificarea respectarii conditiilor igienico - sanitare in unitatea sanitara;

- Alte aspecte considerate relevante. Corpul de Control nu a verificat produse ale companiei Hexi Pharma in cadrul controlului, problema nefiind trecuta in actiunile tematice.

In ceea ce priveste conditiile igienico-sanitare, au fost constatate deficiente in principal la proceduri nerespectate si la amenajarea improprie a unor spatii. Raportul Corpului de Control a fost transmis catre Camera de Conturi Cluj, ANRMAP, Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj, CAS Cluj si Colegiul Medicilor Cluj pe baza altor concluzii din celelalte tematici de control."