Maxima absoluta a lunii iunie, inregistrata in 1962, a fost depasita marti, la Miercurea Ciuc, mercurul termometrelor urcand pana la 33 de grade Celsius, informeaza Agerpres.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteo Local Targu Mures, Razvan Somesan, a declarat pentru agentia de presa citata ca maxima absoluta a lunii iunie a fost de 32.7 grade Celsius, si s-a inregistrat in data de 2 iunie 1962, iar marti s-a depasit aceasta valoare, intrucat la Miercurea Ciuc s-au consemnat 33 de grade Celsius.

Potrivit sursei citate, temperaturile ridicate se datoreaza unui val de caldura din Nordul Africii, care persista de cateva zile si care va mai fi prezent in tara noastra si in urmatoarele zece zile.

Meteorologul Razvan Somesan a subliniat ca si in cursul zilei de miercuri este posibil sa se depaseasca maxima absoluta, intrucat se prognozeaza ca temperatura va atinge 34 de grade Celsius.

De asemenea, in urmatoarele zile vremea se va mentine calduroasa, chiar daca in zona montana se vor inregistra precipitatii si instabilitate atmosferica.

'Este posibil sa mai fie depasite maximele absolute de cateva ori. Aceste valuri de caldura vor fi mai frecvente si cu mai mare intesitate pe perioada verii si chiar in luna septembrie', a spus meteorologul Razvan Somesan.

Temperaturile foarte ridicate au dus si la cresterea numarului de persoane care au avut nevoie de interventia medicilor de la Ambulanta. Potrivit directorului Serviciul Judetean de Ambulanta Harghita, dr. Peter Szilard, in ultimele zile s-au inmultit cazurile de inmultit cazurile de hipertensiune, crize cardiace sau agitatie psihomotorie, dar nu a fost inregistrat niciun caz de lipotimie.