Asociatia Ad Astra a cercetatorilor de pretutindeni a transmis o scrisoare deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis, presedintilor celor doua Camere si premierului Dacian Ciolos, in care le atrage atentia ca OUG 20/2016 privind salarizarea bugetatilor contine cateva prevederi care creeaza noi dezechilibre si inechitati intre categorii cu pregatire si activitate comparabile, "daca nu chiar identice". Ad Astra prezinta cazul cercetatorilor stiintifici angajati in universitati, care sunt trecuti in rubrica "ocupatii auxiliare", urmand a avea, inclusiv cei cu gradul stiintific I, salarii chiar mai mici decat unele profesii pentru care nu sunt necesare nici macar studii superioare.

Cercetarea in RomaniaFoto: Agerpres

Asociatia ofera un exemplu concret. Conform noii grile de salarizare, un cercetator stiintific I, cu vechime maxima, "va avea un salariu de 2373 lei, in timp ce un antrenor maestru, cu nivel de studii nespecificat (pozitia 56), un salariu de 2729 lei, un brancardier, ingrijatoare (pag. 19, c2) - 2584 lei; un machior, peruchier (pag. 30, poz. 44) - 2615 lei".

"Suntem constienti de faptul ca fiecare cetatean al Romaniei are dreptul la un salariu pe masura muncii prestate, care sa-i asigure un trai decent sie si membrilor familiei sale. Totodata, suntem insa de parere, la fel ca initiatorii Ordonantei amintite, ca orice act normativ privind salarizarea persoanelor din sistemul bugetar trebuie sa tina cont nu doar de niste principii generale, usor de enuntat, dar si de prevederi legale conexe", continua Ad Astra.

Semnatarii scrisorii avertizeaza ca OUG creaza prin grila de salarizare decisa pentru cercetatorii din universitati, "un grav dezechilibru si discriminare profesionala".

Totodata, aceasta situatie releva "dezinteresul pentru cercetarea stiintifica din Romania, contrar declaratiilor din ultimul timp ale unor oficialitati de rang inalt."

In acest caz, o consecinta previzibila va fi "plecarea unor cercetatori competitivi la universitati din Occident, fapt care va adanci si mai mult prapastia care separa mediul stiintific romanesc de cel din statele avansate."

Asociatia Ad Astra le cere presedintelui, premierului si presedintilor celor doua camere parlamentare sa intervina pentru repararea "acestei nedreptati facute cercetatorilor din universitati si intregului mediu academic din Romania."

Scrisoare deschisa Ad Astra OUG Nr 20 by Corina Ionel