Premierul Dacian Ciolos le-a cerut ministrilor de resort sa prezinte, in sedinta de Guvern de saptamana viitoare, un pachet de masuri, "tintit si rapid", pentru a veni in sprijinul celor afectati de inundatii, informeaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Institutiile abilitate au actionat la timp si au fost mobilizate resursele necesare pentru a interveni acolo unde a fost nevoie. Am vrut sa am o evaluare directa de la prefecti si sa aflu cum s-a actionat pentru a salva vietile si bunurile oamenilor. Am solicitat autoritatilor locale o evaluare cat mai rapida a pagubelor de pana in acest moment. Am cerut ministrilor de resort sa propuna in sedinta de Guvern de saptamana viitoare un pachet de masuri de sprijin tintit si rapid, pentru a veni in ajutorul oamenilor si comunitatilor afectate", a afirmat Ciolos, marti dimineata, in videoconferinta cu prefectii, potrivit unui comunicat al Guvernulu.

Sursa citata arata ca, in urma rapoartelor prezentate de prefectii judetelor si de Ministerul de Interne, a rezultat ca, dupa fenomenele meteorologice extreme, s-au confruntat cu probleme, in proportii diferite, 164 de localitati din 20 de judete ale tarii.

Totodata, se mai precizeaza ca in scop preventiv au fost evacuate temporar, pe tot parcursul perioadei cu intemperii, aproximativ 400 de persoane, iar ministrul Petre Toba a informat ca 4.000 de cadre MAI au intervenit in fiecare zi pentru a reduce consecintele fenomenelor meteorologice extreme.

In cadrul intalnirii, premierul Dacian Ciolos a primit asigurari ca nu exista nicio localitate izolata in acest moment si ca nu mai exista pericol iminent de inundatii.

"Am cerut Ministerului Mediului sa evalueze gradul de afectare a digurilor de protectie impotriva inundatiilor, pentru a preveni situatiile dificile care pot aparea de acum inainte. Chiar daca prognozele arata ca, in urmatoarele zile, riscurile de inundatii sunt reduse, perioada de instabilitate meteo, specifica acestei perioade, va continua. Am cerut tuturor sa ramana vigilenti. Totodata, am fost informat ca, in perioada urmatoare, poate aparea risc de seceta si canicula. Din acest motiv, am cerut Ministerului Agriculturii sa prezinte saptamana viitoare o informare despre masurile pe care le poate lua pentru folosirea sistemelor de irigatii, astfel incat sa limitam posibilele pagube provocate de seceta", a mai spus Ciolos, conform sursei citate.