​Bulgaria spera sa ajunga la o intelegere cu compania ruseasca Rosatom pentru a i se permite sa vanda proiectul reactorului nuclear unei terte parti, dupa ce o curte de arbitraj a hotarat ca Sofia sa plateasca pentru echipamente comandate pentru proiectul Belene, la care s-a renuntat, transmite Reuters,

Proiectul centralei de la BeleneFoto: Atomenergoproekt

Premierul Boiko Borisov a spus ca cel mai bine ar fi sa vanda reactorul comandat si alte echipamente pentru ca instalarea lor cat timp Rusia este sub sanctiunile Uniunii europene ar fi problematica.

Bulgaria nu poate vinde echipamentele fara permisiunea producatorului rus.

„Daca gasim unde sa o vindem, impreuna cu partea ruseasca, si sa recuparam fondurile pe care le vom plati, asta ar fi cea mai buna solutie”, a spus jurnalistilor Borisov.

„Orice alta solutie este mult mai complicata... Sa decidem acum sa construim un reactor rusesc cand Rusia este sub sanctiuni. Va imaginati ce fel de acces va avea fiecare inginer si mecanic ce vine aici si ce probleme suplimentare ar avea Bulgaria”, a declarat premierul bulgar.

Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris a hotaratca NEK, compania nationala de electricitate din Bulgaria sa plateasca 550 milioane de euro pentru echipamentele pentru centrala nucleara de la Belene, la care Sofia a renuntat.

Cifra este de aproape 50% din ceea ce solicita Atomstroyexport dupa ce Bulgaria a renuntat la proiectul centralei atomice de la Belene.

Totusi, suma este mare pentru vecinii nostri de la sud de Dunare in conditiile in care bugetul prevazut pentru anul acesta este de circa 17 mld. euro, cu un deficit de peste 900 mil. euro.

Sofia a abandonat proiectul in 2012 dupa ce a esuat in incercarea de atrage investitori pentru schema de 10 mld. euro si dupa ce fost pusa sub presiune in privinta dependentei energetice de Moscova de aliatii sai occidentali.