In primele cinci luni ale anului 2016, in Romania au fost inregistrate 365 de cereri de azil, cei mai multi solicitanti provenind din Siria, Irak si Pakistan, potrivit datelor furnizate luni de Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI), citate de Mediafax.

"In primele cinci luni ale acestui an au fost inregistrate 365 de cereri de azil. Cei mai multi solicitanti provin din Siria, Irak si Pakistan", anunta Inspectoratul General pentru Imigrari, printr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, "in Romania, din anul 1991 pana in prezent, un numar de 26.442 persoane au depus cereri pentru acordarea formei de protectie. Dintre acestia, 4.981 au primit statut de refugiat sau protectie subsidiara".

De asemenea, de la inceputul anului, in Romania au fost transferate 29 de persoane din Grecia si sase din Italia, in urma angajamentelor asumate de Romania la nivel european, se mai arata in comunicat.

Tara noastra are obligatia, ca orice stat care primeste refugiati, sa le ofere protectie impotriva returnarii in tara de origine, acces efectiv si neingradit la procedura de azil, precum si o serie de masuri de asistenta (materiala, medicala, sociala).

La data de 20 iunie se sarbatoreste Ziua Mondiala a Refugiatului, context in care, anul acesta, Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) a organizat o serie de activitati care au avut ca scop promovarea cunoasterii si respectarii diversitatii culturale, etnice, lingvistice, sociale si a valorilor democratice.