​Tinerele necăsătorite care au prins boul împănat se mărită anul acesta, conform unui vechi obicei de Rusalii de sute de ani, respectat cu sfinţenie în satul Figa din judeţul Bistriţa-Năsăud, potrivit Mediafax. În satul Figa se respectă cu sfinţenie o tradiţie de Rusalii, veche de 400 de ani - împănatul boului, străvechi obicei care celebrează fertilitatea.

"Tradiţia este una foarte veche. Noi aşa am moştenit-o de la străbuni şi aşa o ducem şi noi mai departe, aşa o transmitem copiilor şi nepoţilor... Se spune că fetele care prind boul împănat se mărită anul acesta", povesteşte Leon Pop, unul dintre localnici.

Pregătirile pentru împănatul boului încep cu o zi înainte de Rusalii când tinerii din sat fură flori din grădini pentru a împăna boul. Florile vor fi folosite pentru a se realiza cununa care va sta pe creştetul animalului în timp ce tinerele domnişoare din sat, îmbrăcate în costume populare, vor încercă să îl prindă.

"Aşa e tradiţiala noi şi se respectă cu sfinţenie – în ziua de Rusalii se împănează boul şi fetele nemăritate se chinuie să îl prindă. Şi eu l-am prins şi m-am măritat", povesteşte o altă localnică, Ioana Moldovan.

Înainte de a merge la biserică, tinerii din sat au spălat cu grijă animalul pentru a fi prezentabil. Boul este lăsat apoi să mănânce liniştit timp în care lumea merge la biserică. După ce se serveşte în familie masa de amiază începe procesiunea. Însoţit de cei mai vrednici feciori din sat, boul porneşte de-a lungul localităţii, spre biserică. Din spatele bisericii, de pe un deal i se dă drumul pentru a fi prins de fetele care vor să se mărite. Anul acesta, animalul, toropit de căldură, nu le-a dat emoţii tinerelor care au reuşit să îl prindă fără eforturi prea mari.