Uniunea Europeana ar trebui sa renunte gradual la sanctiunile impuse Rusiei in urma crizei ucrainene, in cazul in care se vor inregistra progrese substantiale in negocierile de pace, a declarat duminica ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, citat de Reuters.

Frank-Walter SteinmeierFoto: Photothek - Thomas Kohler

"Sanctiunile nu reprezinta un scop in sine. Rolul lor e, mai dgraba, sa stimuleze o schimbare de comportament", a afirmat seful diplomatiei germane.

El se declara in favoarea ridicarii graduale a sanctiunilor in cazul in care Guvernul de la Moscova va implementa partea sa de masuri din acordul de pace de la Minsk pentru Ucraina.

Declaratiile lui Frank-Walter Steinmeier vin la doar o zi dupa ce seful diplomatiei germane a criticat politica NATO fata de Rusia, pe care o considera "razboinica": "Cei care cred ca mai multa securitate inseamna parade simbolice cu tancuri langa granite gresesc", a afirmat ministrul social-democrat Steinmeier, la cateva zile dupa ce NATO a anuntat, prin secretarul sau general, Jens Stoltenberg, ca Alianta va trimite circa 4.000 de militari suplimentari in Polonia si in tarile baltice, pentru descurajarea Rusiei.

Uniunea Europeana a prelungit oficial, vineri, cu un an, sanctiunile impuse dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, in 2014, si care interzic in special investitiile si importarea in Uniune a produselor din peninsula.

Decizia de prelungire pana in 23 iunie 2017, care era asteptata, a fost luata in cadrul unui Consiliu al UE, care a reunit reprezentanti ai statelor membre.

Vladimir Putin a reactionat imediat si a anuntat ca nu este razbunator si ca Rusia "este pregatita sa faca un pas" spre europeni.