Zeci de gospodarii din localitati ale judetului Suceava au fost inundate, sambata seara, in urma ploilor abundente, iar pompierii au actionat in noaptea de sambata spre duminica pentru evacuarea apei, dar si pentru evacuarea a patru persoane, transmite Mediafax. Probleme au fost si in judetul Iasi unde mai multe localitati au fost afectate de ploaia cazuta in cursul noptii de sambata spre duminica, a declarat pentru Agerpres Silvia Bolohan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Situatii de Urgenta Iasi.

Inundatii in Horodnic, jud. SuceavaFoto: Captura ISU Suceava

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Suceava, Alin Galeata, pompierii militari suceveni au intervenit, incepand de sambata dupa amiaza in urma ploilor torentiale, care au afectat mai multe localitati din tot judetul, in special in Suceava, Siret, Radauti, Gura Humorului, Frasin, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Valea Moldovei, Musenita, Vicovu de Jos, Fratautii Noi, Scheia si Brodina.

Cele mai afectate localitati au fost Horodnic de Jos si Horodnic de Sus, unde paraurile Pozen si Horodnic au depasit cota de inundatie si apa revarsata a afectat in jur de 80 de gospodarii.

Tot in comuna Horodnic de Jos, in zona numita "Calugarita", pompierii militari au intervenit sambata seara pentru salvarea a patru persoane, a caror gospodarie era inconjurata de ape. Cele patru persoane, adulte, au fost evacuate in siguranta.

Totodata, pompierii militari au monitorizat atent zona si au verificat fiecare locuinta, pentru a se asigura ca nu mai sunt persoane in pericol si au fost evacuate animale si pasari de curte din mai multe gospodarii, iar

dupa trecerea viiturii, echipajele pompierilor vor interveni in zona pentru evacuarea apei din proprietatile afectate.

De asemenea, salvatorii au mai intervenit, pentru evacuarea apei, in localitatile Sfantu Ilie Suceava, Manastioara, Siret, Voitinel, Plutonita, Gura Humorului, Vascauti, Mironu, Radauti si Capu Campului.

Sursa citata mentioneaza ca zonele critice au fost in permanent monitorizate pe tot parcursul noptii, urmand ca in perioada urmatoare, comisii mixte sa se deplaseze in teren si, impreuna cu autoritatile locale, sa evalueze pagubele generate de inundatii.

Un numar total de 127 de persoane din care 73 de pompieri salvatori, iar restul politisti, jandarmi sau lucratori ai serviciilor voluntare sau din comitetele locale pentru situatii de urgenta, au intervenit in diferite situatii, de monitorizare, evacuare apa si salvare de persoane.

  • Iasi: Gospodarii afectate grindina, fulgere si inundatii

Mai multe localitati din judetul Iasi au fost afectate de ploaia cazuta in cursul noptii de sambata spre duminica, a declarat pentru Agerpres Silvia Bolohan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Situatii de Urgenta Iasi.

Potrivit sursei citate, in localitatea Victoria, grindina a avariat cateva acoperisuri de case, iar in localitatea Plugari pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu declansat de un fulger, in care au ars 30 de tone de furaj.

In orasul orasul Targu Frumos, patru curti au fost inundate. Alte doua curti au fost inundate in Iasi, in cartierele Galata si Nicolina.

In cursul noptii, lucratorii Directiei Servicii Publice Municipale Iasi au intervenit pe strazile din municipiul resedinta de judet pentru a indeparta crengile copacilor care au fost rupte de furtuna. De asemenea, cei de la ApaVital au degajat canalele infundate, a precizat reprezentanta ISU.

  • Neamt: Inundatii in mai multe localitati din judet; cateva sute de masini au fost avariate de grindina

Cel putin 30 de gospodarii din opt comune din judetul Neamt au fost afectate de inundatiile produse in noaptea de sambata spre duminica, transmite Agerpres.

Potrivit ISU Neamt, au fost inundate patru case din comunele Cracaoani, Garcina, Dragomiresti si Razboieni. Totodata, au fost inundate 25 de curti si gradini din comunele Cracaoani, Garcina, Bodesti, Dragomiresti, Razboieni, Girov, Doljesti si Valeni.

Pe drumul national DN12 C, circulatia rutiera a fost restrictionata, sambata seara, aproximativ o ora, din cauza aluviunilor ajunse pe carosabil in zona localitatii Bodesti. Totodata, circulatia rutiera a fost restrictionata pe drumul judetean 157 A, in satul Moreni - comuna Valeni, dar si pe drumul comunal 195, in satul Razboienii de Jos.

Comunele Cracaoani, Grumazesti si Icusesti au ramas fara energie electrica incepand de sambata seara. Duminica, la orele pranzului, comuna Icusesti nu avea energie electrica.

In municipiul Piatra Neamt, sute de masini au fost avariate de grindina cat oul de gaina care a cazut in aproximativ 30 de minute, in seara zilei de sambata. Tabla autoturismelor a fost infundata si parbrizul a fost spart de gheata.

  • Botosani: O casa si doua gospodarii, afectate de inundatii

Potrivit agentiei de stiri amintite, ploile torentiale cazute in noaptea de sambata spre duminica au provocat inundarea unei case si a doua gospodarii din judetul Botosani, a anuntat, duminica dimineata, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), Dorina Lupu.

Potrivit acesteia, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei dintr-o locuinta de pe raza localitatii Rauseni, dar si dintr-un garaj si dintr-o curte din localitatea Sendriceni.

De asemenea, ei au tractat o masina care a ramas blocata in apa pe Bulevardul Victoriei din municipiul Dorohoi.

Totodata, angajatii ISU au intervenit pentru curatarea de mal a intersectiei dintre strazile George Enescu si Pacea din municipiul Botosani.

Vantul puternic de sambata seara a doborat doi copaci, dintre care unul a cazut peste un autoturism parcat intr-o curte din municipiul Botosani.