Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca este ingrijorat de faptul ca in urma confruntarii dintre Rusia si Statele Unite, lumea este "tarata intr-o noua dimensiune," informeaza Mediafax citand Itar Tass.

"Oamenii nu simt nici un pericol si este alarmant pentru mine. Putem vedea ca taram lumea intr-o dimensiune cu totul noua. Si asta este problema", a declarat Putin, la o intalnire cu directorii celor mai importante agentii de stiri din lume organizat de Tass in perioada Forumului Economic International de la Sankt Petersburg.

Putin a avertizat ca sistemul american de aparare antiracheta in Europa are potentialul de fi transformat intr-un sistem ofensiv si poate fi utilizat impotriva Federatiei Ruse.

"Nu stiu catre ce va conduce [instalarea sistemului de aparare antiracheta al SUA in Europa] dar stiu sigur ca va trebui sa raspundem," a subliniat Putin, adaugand, zambind, ca este sigur ca, in orice caz, Rusia "va fi din nou acuzata de comportament agresiv, desi este doar o reactie."

"Este clar ca va trebui sa ne asiguram nu doar propria noastra securitate. Este vital pentru noi sa fie asigurat echilibrul strategic in lume", a mai spus presedintele rus.

"Echilibrul strategic a asigurat o lume fara conflictele armate majore in ultimii 70 de ani, si este un lucru pozitiv, cu toate ca se bazeaza pe o amenintare reciproca, dar a asigurat pacea globala pentru noi timp de mai multe decenii. Cum poate sa fie distrus? Mi se pare ca este foarte periculos. Sunt convins de asta ", a spus Putin.

"Nu exista nici o amenintare [nucleara din Iran], insa sistemul de aparare antiracheta [in Europa] continua sa fie dezvoltat, asa ca am avut dreptate cand am spus ca ne inseala, ei nu sunt sinceri cu noi cand se refera la presupusa amenintare nucleara iraniana in timpul constructiei sistemului de aparare antiracheta," a spus presedintele Rusiei.

"De fapt este in acest fel - au incercat sa ne insele din nou data", a adaugat acesta.

Prsedintele rus a reamintit contextul in care au fost construite elementele sistemului de aparare antiracheta in Romania. "Ce au spus in mod constant?" Trebuie sa ne protejam de amenintarea nucleara din partea Iranului. Unde e amenintarea nucleara iraniana? Nu exista!"

"Stim aproximativ in ce an americanii vor dezvolta o noua racheta, care va avea o raza nu doar de 500 km, dar chiar mai mult, si din acel moment vor pune in pericol potentialul nostru nuclear." a subliniat Putin.

Liderul de la Kremlin a mai afirmat ca autoritatile din Statele Unite, "in pofida tuturor obiectiilor noastre, a tututor propunerile noastre de cooperare reala, nu doresc sa coopereze cu noi, resping propunerile noastre si actioneaza in conformitate cu planurile lor."