Activitatea de salvare aeriana cu elicopterele EC-135 pe punctele de operare aeromedicala din Bucuresti, Targu-Mures, Galati, Arad, Constanta s-a reluat incepand de sambata, anunta Ministerul Afacerilor Interne, citat de Agerpres. Toate aeronavele de tip EC - 135 au fost retinute la sol in urma accidentului aviatic din 2 iunie cand un elicopter SMURD aflat in drum catre o interventie s-a prabusit in Republica Moldova.

Elicopter SMURDFoto: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta

Potrivit unui comunicat al MAI, in urma investigatiilor tehnice preliminare efectuate de catre reprezentantii firmei Airbus Helicopters si a altor specialisti germani cooptati pentru aceasta verificare a rezultat ca nu sunt indicii care sa conduca la concluzia ca exista vreo cauza tehnica care sa impiedice zborurile cu aceste elicoptere.

"Astfel, aeronavele de tip EC-135 de la cele 5 puncte de operare aeromedicala au fost supuse verificarilor tehnice, la sol si in zbor, in vederea reluarii activitatii", precizeaza MAI.

Potrivit sursei citate, in aceasta perioada, misiunile aeromedicale de tip umanitar, inclusiv cele SMURD, au fost asigurate de celelalte aeronave apartinand Inspectoratului General de Aviatie al MAI, cinci misiuni fiind desfasurate in acest scop cu elicoptere de tip MI 8 si MI 17.

Pe 2 iunie, un elicopter SMURD s-a prabusit in Republica Moldova, iar cei patru membri ai echipajului au decedat. Elicopterul era de tip EC -135 si a fost achizitionat de Ministerul Sanatatii in 2014, ultima inspectie periodica fiind in 2016.

La scurt timp dupa producerea accidentului aviatic, Ministerul de Interne a anuntat ca toate aeronavele de tip EC - 135 vor ramane la sol.