Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica proiectul Statutului elevului. Document reglementeaza drepturile si obligatiile elevilor inmatriculati in institutiile de invatamant de stat, particular sau confesional din Romania. Propunerile si observatiile pe marginea acestui proiect pot fi trimise in perioada 17 iunie - 4 iulie 2016 pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Ministerul informeaza intr-un comunicat de presa ca proiectul a fost elaborat de Ministerul Educatiei in colaborare cu Consiliul National al Elevilor si alte organizatii reprezentative ale elevilor si este fundamentat pe respectarea valorilor comunitatii scolare si ale sistemului educational:

  • accesul liber si gratuit la educatie de calitate;
  • libertatea de expresie;
  • dreptul de a beneficia in mod echitabil de resursele materiale si educationale furnizate de sistemul educationa;
  • onestitatea intelectuala, sprijinirea gandirii critice;
  • respectarea demnitatii tuturor membrilor comunitatii scolare;
  • deschiderea institutionala pentru schimbari constructive.

Potrivit acestui proiect, drepturile elevilor au fost structurate in urmatoarele categorii: educationale, de asociere si exprimare, drepturi si modalitati de recompensare.

Documentul prevede, de asemenea, indatoriri, interdictii si sanctiuni pentru incalcarea de catre elevi, in incinta unitatii de invatamant, a prevederilor prezentului statut sau a prevederilor explicite din actele normative in vigoare, in functie de gravitatea acestora, precizeaza MENCS.

"Un statut al elevului reprezinta un demers necesar in asumarea de catre comunitatea scolara a rolului pe care trebuie sa il aiba elevii in sistemul national de educatie. Ce este important: proiectul vine atat cu drepturile, cat si cu obligatiile pe care acestia le au. Statutul a fost elaborat in intalniri succesive cu reprezentantii elevilor si imi doresc ca la finalul consultarii publice sa avem un document robust, reprezentativ pentru invatamantul preuniversitar", a declarat ministrul Educatiei Adrian Curaj.