Meteorologii au anuntat vreme caniculara pentru sambata in cea mai mare parte a tarii, cu maxime termice care vor ucra pana la 35-38 de grade Celsius. In vreme de canicula este recomandat sa consumam cel putin doi litri de apa, mai putina cafea sau sucuri dulci, iar daca mergem in oras, trebuie sa ne oprim cate 10 minute o data pe ora intr-o incinta racoroasa, spune Alis Grasu, managerul general al Serviciului de ambulanta Bucuresti- Ilfov, citata de Mediafax.

CaniculaFoto: AGERPRES

Mai multe puncte de prim-ajutor au fost deschise în Capitală, măsura fiind luată după ce meteorologii au anunţat o vreme caniculară pentru acest weekend, temperaturile urmând să aibă valori între 35 şi 37 de grade Celsius.

Punctele de prim-ajutor sunt dotate cu apă potabilă, trusă medicală, tensiometru, aer condiţionat şi medicamente de primă urgenţă şi vor fi deschise pe toată durata caniculei, între orele 10:00 - 18:00.

Incepand de vineri, bucurestenii s-au confruntat cu temperaturi de 50 de grade Celsius la nivelul asfaltului, la soare, spun meteorologii. Temperaturile sufocante vor cuprinde toata tara, iar medicii le recomanda romanilor sa tina cont de cateva sfaturi care vor face caldura mai suportabila.

Alis Grasu, managerul general al Serviciului de ambulanta Bucuresti-Ilfov, a explicat pentru Mediafax ca printre masurile pe care trebuie sa le luam este sa evitam cat mai mult posibil expunerea la soare si daca ne deplasam undeva, atunci trebuie sa avem mare grija sa-i dam organismului cateva minute de ragaz la fiecare ora, efortul de adaptare fiind foarte mare la asemenea temperaturi.

"Trebuie sa ne imbracam corespunzator, sa ne hidratam, sa nu petrecem vreme indelungata in soare, sa nu facem sport in soare. Daca activitatile pe care le avem de desfasurat dureaza cateva ore, atunci la fiecare ora, 10 minute vom intra intr-o incinta racoroasa, ventilata, ne vom hidrata corespunzator dupa care ne continuam drumul. Trebuie evitata expunerea voluntara la soare, adica plaja, mai ales in intervalul 11:00 - 18:00", spune Alis Grasu.

De asemenea, in zile de canicula trebuie sa bem peste doi litri de apa, 2,5 litri - 3 litri, divizati corespunzator pe tot parcursul zilei, a mai explicat sefa serviciului de ambulanta al Capitalei.

In ceea ce priveste alimentatia, ea recomanda un regim hidro, lacto-zaharat, sarac in proteine, bogat in fructe si legume proaspete, cu un continut ridicat de apa. Insa, trebuie evitate bauturile excesiv de dulci, cele cu continut ridicat de cofeina si bauturile alcoolice.

"Aceste categorii de bauturi cresc eliminarea apei din organism prin cresterea diurezei si accentueaza deshidratarea. Daca apare acea senzatie de rau, trebuie sa ne ducem intr-o incinta ventilata (supermarket, farmacie, statie de metrou, un mall) unde sa stam putin la racoare, sa ne hidratam corespunzator si daca tot nu dispare senzatia de rau si, din contra, ni se amplifica atunci trebuie sa sunam la 112 pentru a primi ajutor medical", a atras atentia Alis Grasu.

De asemenea, persoanele care au tegumentul sensibil la radiatiile solare sau care nu s-au expus anul acesta deloc la soare, ar trebui sa foloseasca creme cu factor de protectie mare, in jur de 50.

"Nu in ultimul rand, imbracamintea trebuie sa fie vaporoasa, de culoare deschisa, care sa nu fie stramte pe corp, ochelari de soare, palarie sau umbrela. Persoanele cu afectiuni cronice trebuie sa-si ia medicamentatia la timp, sa stea in incinte racoroase si ventilate si sa respecte indicatiile medicilor", a mai explicat Alis Grasu.