Colegiul Medicilor a transmis, vineri, intr-un comunicat, nemultumirile privind declaratiile ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, care a comparat sistemul de Sanatate cu o feuda medievala. O reactie a venit si din partea Federatiei "Solidaritatea Sanitara", care s-a declarat uimita de declaratiile ministrului, considerand ca reflecta "mai curand starea de necunoastere a echipei ministeriale decat lipsa unor date relevante in domeniu".

HotNews.roFoto: Hotnews

Colegiul Medicilor a transmis ministrului Vlad Voiculescu, prin intermediul unui comunicat de presa remis vineri agentiei Mediafax ca "personalul din sanatate este indreptatit sa fie mandru, sa fie demn, sa fie autonom in profesie, pentru sa singura relatie cinstita in sistem si nepoluata inca este cea dintre noi si pacientii nostri. Si daca asta inseamna sa fii feudal, da, cu mandrie suntem!".

Raspunsul vine dupa ce ministrul Sanatatii a declarat ca sistemul de Sanatate functioneaza ca o feuda medievala. "Primul gand care-mi vine in minte cand ma gandesc la sistemul de sanatate este cuvantul feudal. Este o feuda de sus pana jos si intr-un sistem feudal e mai putin vorba despre oameni, despre oameni buni sau rai, este vorba de sistem si despre pastrarea feudei, a privilegiilor. Este un sistem feudal si sper ca pana la sfarsitul acestui mandat sa destructuram cateva lucruri", a declarat Voiculescu miercuri, in cadrul discutiilor care au avut loc dupa proiectia unui film despre reteaua citostaticelor.

Colegiul Medicilor mai spune ca, vizavi de relatia doctor-pacient si a actului medical, "au aparut jocuri de interese, manevre economice, manipulari mediatice, malversatiuni financiare, dezinformari mediatice, care nu au nimic de-a face cu relatia fundamentala in sanatate: medic-pacient. Politicul induce de zeci de ani, in mod constient sau inconstient, deliberat sau intamplator, ideea ca doar el poate garanta cetatenilor, prin reglementari, sanatatea natiunii si a individului".

Reprezentantii medicilor mai spun ca "singura sursa solida, de nadejde, de perspectiva competenta si in mare parte libera din sistem, este resursa umana".

Nu in ultimul rand, Colegiul Medicilor mai transmite un mesaj ministrului Voiculescu in care il indeamna sa se alieze cu personalul din sanatate si cetatenii.

"Daca va manifestati interesul pentru destructurarea retelelor infractionale sau cu potential infractional, daca va manifestati interesul pentru sanatatea natiunii, cu respect, Domnule Ministru, va rog sa va detasati de gandirea structuralist-politica a unui inalt functionar public si sa va aliati cu cele doua categorii fundamentale ale sistemului sanitar: personalul din sanatate si cetatenii", se mai arata in comunicat.

La randul sau Federatia "Solidaritatea Sanitara" s-a declarat uimita de declaratiile ministrului, considerand ca reflecta "mai curand starea de necunoastere a echipei ministeriale decat lipsa unor date relevante in domeniu".

"Mai mult decat atat, unele dintre informatii nu le cunoasteti deoarece fie nu ati dorit sa le cunoasteti, fie consilierii dvs. v-au impiedicat sa faceti acest lucru, din moment ce Federatia 'Solidaritatea Sanitara' din Romania vi le-a transmis deja de ceva vreme, asa cum va vom indica in continuare, anexand si documentele doveditoare pentru afirmatiile noastre! Absenta dorintei de dialog de care dati dovada, dublata de incalcarea prevederilor legale in domeniu si de diferite parti-pris-uri sindicale sau ONG-iste dovedite de unii dintre consilierii dvs., au condus la o stare de izolare care genereaza necunoastere", arata Federatia.

Federatia sustine ca numarul de medici din sectorul public de sanatate poate fi calculat foarte simplu, utilizand bazele de date folosite de ei, impreuna cu Ministerul Muncii, pentru calculul corectiilor salariale care au stat la baza elaborarii OUG nr. 20/2016: "Daca acest lucru nu poate fi facut de consilierii domniei voastre atunci o facem noi, asa cum am facut-o si pentru Ministerul Muncii, cand am identificat principalele probleme ale sistemului sanitar si impreuna am gasit cateva solutii pentru rezolvarea unora dintre probleme."

Potrivit sursei citate, din aceeasi baza de date pot fi aflate si salariile medicilor, fiind posibile totodata analize comparative intre diferite spitale.

"Faptul ca nu cunoasteti numarul de garzi ale medicilor nu poate fi in nici un caz o scuza, din moment ce aveti toate parghiile administrative la indemana! De la fiecare DSP puteti obtine liniile de garda aprobate pentru fiecare unitate sanitara din judet (informatie care se gaseste deja la Ministerul Sanatatii) iar la nivel fiecarei unitati sanitare publice, aflata fie in subordinea fie in coordonarea sau sub controlul Ministerului Sanatatii, se afla graficele lunare de garzi, in baza caruia pot fi lesne calculate numarul de garzi efectuate de fiecare medic", spune organizatia sindicala.

Semnatarii scrisorii il acuza pe ministrul Sanatatii ca nu a dat curs solicitarilor de dialog: "Cu alte cuvinte, in timp ce dvs. afirmati ca nu cunoasteti cate garzi fac, medici din sistemul de sanatate romanesc raspund plini de solicitudine la intrebarile noastre pe aceasta tema, pentru ca noi sa putem oferi in continuare informatii pe care Ministerul Sanatatii nu poate sa le obtina, desi are parghiile administrative necesare!

Va amintim ca in loc sa dovedeasca deschidere pentru rezolvarea in comun a acestei probleme, echipa pe care-o conduceti a preferat sa nu ne raspunda la materialele transmise pe aceasta tema, incalcand procedurile aplicabile in domeniul comunicarii institutionale, si sa se inconjoare (sa va inconjoare) de tacere!

Dupa cum puteti constata, domnule ministru, lipsa de transparenta in actul de administrare si ignorarea regulilor de dialog social v-au condus la aceasta situatia de necunoastere!"