Presedintele Klaus Iohannis, va avea luni consultari cu presedintele Germaniei Joachim Gauck, in cadrul vizitei de stat pe care acesta o efectueaza in Romania la invitatia sefului statului, anunta Administratia Prezidentiala, precizand ca in cadrul discutiilor vor fi identificate modalitatile cele mai eficiente de dezvoltare si intensificare a relatiilor bilaterale, consolidate de dinamica dialogului politic, schimburile economice solide, dar si de rolul important al minoritatii germane din Romania, alaturi de comunitatea de romani din Germania. Miercuri, cei doi presedinti vor participa la o intalnire cu oameni de afaceri germani si romani, pentru a discuta asupra modalitatilor de dezvoltare.

Klaus Iohannis si Joachim Gauck Foto: Facebook - Klaus Iohannis

Potrivit presedintiei, Klaus Iohannis va sublinia in cadrul discutiilor interesul partii romane fata de intensificarea relatiilor de tip strategic cu Germania, inclusiv cu landurile federale germane.

"In ceea ce priveste componenta economica a relatiei bilaterale, Presedintele Romaniei va sublinia necesitatea consolidarii in continuare a acesteia, plecand de la faptul ca Germania este primul partener comercial al Romaniei, cu care se deruleaza o cincime din volumul comertului exterior al tarii noastre, si al treilea investitor in economia romaneasca", se arata intr-un comunicat de presa.

Cei doi presedinti vor participa miercuri la o intalnire cu oameni de afaceri germani si romani, pentru a discuta asupra modalitatilor de dezvoltare, in continuare, a relatiilor bilaterale economice, inclusiv a investitiilor.

In discutiile pe care le va avea cu omologul german, Iohannis intentioneaza sa prezinte, de asemenea, evaluarea Bucurestiului asupra modalitatilor de gestionare a provocarilor complexe, interne si externe, cu care se confrunta Uniunea Europeana la ora actuala, inclusiv in vecinatate. Consultarile vor cuprinde si un schimb de opinii asupra apropiatului Summit NATO, in cadrul caruia Iohannis va evidentia necesitatea consolidarii echilibrate a intregului flanc estic al Aliantei, arata Presedintia.

Vizita mai cuprinde o deplasare la Sibiu, unde cei doi presedinti se vor intalni cu reprezentanti ai minoritatii germane, vor vizita liceul Brukenthal si biserica fortificata de la Cisnadie.

Programul de luni al lui Klaus Iohannis:

ora 12:15, Palatul Cotroceni, Platoul de Ceremonii - Ceremonia primirii oficiale a Presedintelui Republicii Federale Germania, domnul Joachim Gauck

ora 12:30, Palatul Cotroceni, Holul de Onoare - Fotografia oficiala

ora 12:35, Palatul Cotroceni - Convorbiri tete-a-tete

ora 13:05, Palatul Cotroceni, Sala de Consiliu - Convorbiri oficiale

ora 13:50, Palatul Cotroceni, Sala Unirii - Declaratie de presa comuna