Consortiul Universitaria, format din cinci dintre cele mai mari universitati din Romania, transmit o scrisoare de protest in care cer Ministerului Educatiei Nationale si Guvernului sa retraga ordonanta pentru salarizarea profesorilor, sa aduca finantarea pe student cel putin la nivelul celei din 2008 si stabilirea unui calendar pentru atingerea pana in 2020 a unui procent de 6% din PIB pentru educatie si 1% pentru cercetare. In caz contrar, Universitatile ameninta cu proteste publice interne si anunta ca se vor adresa atat instantelor juridice interne pentru a contesta masurile cat si forurilor europene invocand "nerespectarea reglementarilor europene privind consultarea publica in cazul adoptarii unor masuri legislative cu puternic impact economic si social si privind subfinantarea grava a invatamantului si cercetarii in Romania".

Consortiul UniversitariaFoto: Captura universitaria.ase.ro

Consortiul Universitarea este format din Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara.

Aceste universitati cer punctual Guvernului si Ministerului Educatiei:

  • Retragerea imediata a OUG 20/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016;
  • Aducerea imediata a finantarii pe student cel putin la nivelul celei din 2008 si elaborarea unui calendar de crestere pana la nivelul mediu din tarile foste comuniste ale UE;
  • Stabilirea cu reprezentantii consortiului a unui calendar pentru atingerea pana in 2020 a unui procent de 6% din PIB pentru educatie si 1% pentru cercetare.

"In cazul in care nu sunt urgent adoptate aceste masuri, universitatile membre ale Consortiului Universitaria vor incepe proteste publice interne si se vor adresa atat instantelor juridice interne pentru a contesta masurile acestea contrare legilor si interesului national cat si forurilor europene pentru a semnala nerespectarea reglementarilor europene privind consultarea publica in cazul adoptarii unor masuri legislative cu puternic impact economic si social si privind subfinantarea grava a invatamantului si cercetarii in Romania", arata semnatarii scrisorii de protest.

Cele 5 universitati reclama ca s-a ajuns la o grava subfinantarea a educatiei si cercetarii, in conditiile in care nu s-a respectat prevedre de alocare a 6% din PIB pentru educatie, Romania fiind in topul tarilor UE care aloca cea mai mica cota din PIB pentru finantarea invatamantului.

Totodata, arata universitatile, finantarea pe student a scazut constant, in conditiile in care a scazut si numarul studentilor, in principal din ratiuni demografice, fapt ce pune presiune foarte mare pe bugetele institutiile.

Consortiul mai reclama faptul ca Guvernul a crescut presiunea pe componenta de cheltuieli prin majorari salariale succesive, neinsotite insa de alocarea unor sume suplimentare corespunzatoare, astfel incat majorarile, "in principiu binevenite", au pus si mai multa presiune pe resursele universitatilor.

Universitatile mai arata ca la toate acestea s-au adaugat adaugat numeroase decizii ale instantelor de acordare retroactiva a unor drepturi salariale, care au crescut de asemenea cheltuielile universitatilor institutiilor.

"Practic, Guvernul pune universitatile sa plateasca din fonduri proprii costurile deciziilor politice gresite!", subliniaza semnatarii scrisorii de protest.

"Prin scaderea drastica a veniturilor si cresterea impusa a cheltuielilor s-a ajuns ca in universitatile romanesti, carora li se cere sa performeze in topurile internationale, cheltuielile cu salariile sa fie de peste 93% din total finantare", reclama Consortiul Universitaria.

Institutiile indica si faptul ca finantarea cercetarii a fost de asemenea afectata, Romania ramanand pe ultimul loc in UE privind cota din PIB alocata cercetarii.

Totodata, cele cinci universitati reclama faptul ca resursele deja reduse ale institutiilor se impart "profund eronat", in baza unor decizii adminsitrative impuse de Ministerul Educatiei si de Guvern, fara a consulta universitatile.

"Astfel, salariile de baza pentru functiile didactice si de cercetare s-au stabilit fara a tine cont de performantele stiintifice ale personalului din invatamantul superior. Consortiul Universitaria sustine, in continuare, majorarea salariilor in invatamant, dar politica de resurse umane sa se faca diferentiat, stimuland excelenta in educatie si cercetare", arata semnatarii protestului.

Scrisoare de Protest-Consortiul Universitaria