Cabinetul ministrului Sanatatii a analizat statisticile Ministerului, ale Colegiului Medicilor si ale Institutului National de Statistica privind numarului de medici care practica in Romania si a constatat ca acestea sunt diferite astfel incat, in acest moment, din punct de vedere al centralizarii informatiilor, nu exista o statistica oficiala unitara in aceasta privinta, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

Vlad VoiculescuFoto: Mircea Restea

Lipsa datelor reale din sistemul medical este un factor care contribuie la aparitia momentelor de criza din spitale: "In ceea ce priveste costurile serviciilor medicale prestate de furnizori pentru pacienti, in ciuda mecanismelor de calcul existente, acestea de foarte multe ori nu sunt fundamentate pe baze reale. Nu este niciun secret ca decontarile serviciilor din Fondul de Asigurari de Sanatate de multe ori nu acopera costul real al serviciului respectiv. Asa se explica faptul ca exista momente de criza in care spitalele, de exemplu, raman fara fonduri. Elaborarea unor standarde de cost pe fundamente reale este o prioritate strategica absolut necesara care a fost amanata prea mult timp."

Ministrul arata ca, desi un sistem informatic poate fi interogat, iar acesta va furniza datele de care dispune: "Problema acestor sisteme este insa calitatea datelor introduse, posibilitatea de monitorizare a lor in timp real si, cu precadere, analiza cu acuratete a rezultatelor. Fara un punct de plecare corect, datele respective duc la rezultatele cunoscute."

Vlad Voiculescu a precizat ca Ministerul Sanatatii va acorda o atentie deosebita colectarii datelor, crearii unei strategii pentru forta de munca din Sanatate si elaborarii de politici bazate pe dovezi.

Declaratia integrala a ministrului Sanatatii:

In acest moment, din punct de vedere al centralizarii informatiilor, nu exista o statistica oficiala unitara a numarului de medici care practica in Romania. La nivelul cabinetului ministrului Voiculescu au fost analizate toate sursele referitoare la resursa umana din sistemul sanitar, iar rezultatele obtinute au fost diferite. E vorba despre statisticile Ministerului, ale Colegiului Medicilor si ale Institutului National de Statistica.

In ceea ce priveste costurile serviciilor medicale prestate de furnizori pentru pacienti, in ciuda mecanismelor de calcul existente, acestea de foarte multe ori nu sunt fundamentate pe baze reale. Nu este niciun secret ca decontarile serviciilor din Fondul de Asigurari de Sanatate de multe ori nu acopera costul real al serviciului respectiv. Asa se explica faptul ca exista momente de criza in care spitalele, de exemplu, raman fara fonduri. Elaborarea unor standarde de cost pe fundamente reale este o prioritate strategica absolut necesara care a fost amanata prea mult timp.

Acelasi principiu este valabil si pentru formularea unor politici de sanatate care, in actuala arhitectura a sistemului sanitar, nu sunt fundamentate pe dovezi clare care sa justifice necesitatea si amploarea lor. Astfel, Ministerul Sanatatii spera sa primeasca sprijinul tuturor expertilor si institutiilor competente pentru a construi politici de sanatate bazate pe dovezi, nu pe interese de moment.

Este perfect adevarat ca un sistem informatic poate fi interogat, iar acesta va furniza datele de care dispune. Problema acestor sisteme este insa calitatea datelor introduse, posibilitatea de monitorizare a lor in timp real si, cu precadere, analiza cu acuratete a rezultatelor. Fara un punct de plecare corect, datele respective duc la rezultatele cunoscute.

Ministerul Sanatatii va acorda o atentie deosebita colectarii datelor, crearii unei strategii pentru forta de munca din Sanatate si elaborarii de politici bazate pe dovezi.