Suprasept, unul dintre dezinfectantii vanduti de firma HexiPharma, a fost cumparat de unele spitale din tara cu 27 de lei/litru, iar de altele la pret triplu - 70 de lei/ litru, scrie Tolo.ro. Suprasept este un dezinfectant despre care Tolo.ro a scris, inca de la inceputul scandalului privind dezinfectantii din spitale, ca era vandut de Hexi Pharma dupa ce era diluat pana la 90%. Exista spitale, precum Municipalul din Craiova, care au cumparat in acelasi an Suprasept la preturi care cresc cu 40%. Culmea, cu cat cantitatea este mai mare, pretul Suprasept sporeste, scrie Tolo.ro, intr-o noua investigatie semnata Mirela Neag, Marius Margarit si Catalin Tolontan.

Hexi PharmaFoto: hexi.ro

Din 2007 si pina azi, peste 160 de autoritati publice au folosit Suprasept. Numai in anul 2015, 62 de spitale, penitenciare si unitati militare au cumparat produsul.

Potrivit etichetei, Suprasept este un dezinfectant de inalta eficienta. Cu spectru complet.

Potrivit analizelor, este diluat cu 90%. La aceasta falsificare, el nu omoara, ci intareste bacteriile.

Timp de 10 ani, Suprasept a fost folosit diluat in saloanele ATI, in salile de operatie, pentru sterilizarea instrumentarului medical si in saloane.

In materie de sterilizare la rece, Suprasept a reprezentat varful gamei de antiseptice pe care mizau spitalele de la Hexi. Adica varful minciunii.

Cei care ar fi trebuit sa controleze produsele HexiPharma si spitalele, adica Directiile de Sanatate Publica, au achizitionat la randul lor Suprasept, trucand sistemul SEAP prin folosirea a mai multe coduri CPV, mai dezvaluie investigatia jurnalistica.

"Nu avem ce sa le facem directorilor de spital care au achizitionat dezinfectanti pe mai multe coduri CPV", a declarat in urma cu doua zile Laurentiu Colintineanu, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Potrivit acestuia, "ministrul Vlad Voiculescu nu are la dispozitie mijloace legale pentru a pedepsi un manager in materie de achizitii publice".

Citeste continuarea pe Tolo.ro.