Premierul Dacian Ciolos a declarat joi ca nu a fost vorba niciodata de crearea unei flote la Marea Neagra, ci de o cooperare navala sub egida NATO, intre Romania, Bulgaria si Turcia, relateaza Agerpres.

"Tocmai am discutat astazi cu ministrul Mihnea Motoc, care a urmarit indeaproape acest subiect si inteleg ca ultima declaratie care a fost facuta si de presedintele Bulgariei, impreuna cu premierul bulgar si ministrul Apararii, a clarificat lucrurile. Nu a fost vorba niciodata de crearea unei flote la Marea Neagra, ci de o cooperare navala la Marea Neagra, sub egida NATO. Aceasta a fost propunerea Romaniei si inteleg ca Bulgaria a precizat ca, in aceste conditii, asa cum mi-a spus si mie premierul cand am facut vizita la Sofia si presedintele sunt dispusi sa sprijine aceasta propunere. Deci, nu a fost vorba de o flota, ci de o cooperare intre tari riverane si membre NATO la Marea Neagra, o cooperare sub egida NATO. (...) Aceasta este propunerea si inteleg, din ultimele declaratii facute, ca Bulgaria este in masura sa sprijine aceasta abordare", a spus Ciolos, la Palatul Victoria, intr-o conferinta de presa.

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a declarat ca partea romana a venit cu o noua initiativa de cooperare regionala de aparare maritima. "Bulgaria o va sprijini doar intr-un format NATO", a afirmat seful statului bulgar.

El a afirmat ca aceasta este o initiativa de instruire si a cerut presei sa inceteze sa mai scrie despre "construirea unei flote impotriva cuiva".

"Bulgaria nu este parte a unor astfel de propuneri si idei", a insistat el.