Ministrul justitiei, Raluca Pruna, a declarat, joi, ca saluta decizia Curtii Constitutionale referitoare la abuzul in serviciu si considera ca este una de interpretare, care nu necesita nicio schimbare legislativa.

Raluca PrunaFoto: Agerpres

"Decizia de ieri a Curtii e o decizie de interpretare care nu necesita niciun fel de schimbare legislativa. Personal, salut aceasta decizie care clarfica, in sensul de a prelua exact ceea ce exista in Conventia Natiunilor Unite, Conventia de la Merida pe care Romania a semnat-o si a ratificat-o", a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna, prezenta la receptia organizata de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, de Ziua Reginei, transmite Mediafax.

Ministrul a mai spus ca nu crede ca este ceva schimbat in materie de anticoruptie, dar ca asteapta sa vada si motivarea deciziei CCR.

"Acum asteptam sa vedem motivarea, dar, pentru moment, cred ca nimic nu este schimbat in ceea ce cunoastem in materie de lupta anticoruptie", a mai spus Pruna.

Miercuri, judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca art. 297 din Codul Penal privind abuzul in serviciu este constitutional, cu conditia ca prin sintagma "in mod defectuos" sa se inteleaga "prin incalcarea legii".

Decizia Curtii Constitutionale privind abuzul in serviciu este una de interpretare, pentru judecatori si procurori, Parlamentul nefiind obligat sa modifice articolele respective, a declarat pentru Mediafax unul dintre judecatorii CCR.

''Este o decizie de interpretare. Acest lucru inseamna ca Parlamentul nu este obligat sa modifice articolele respective, ci este o interpretare pentru judecatori si procurori'', a explicat unul dintre membrii Curtii pentru Mediafax.

''Decizia noastra se aplica pentru viitor, de la data publicarii. Abuzul in serviciu ramane, dar ramane definit cu aceasta mentiune, 'prin incalcarea legii' ", a mai adaugat el.

Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".