​Procurorii Parchetului General efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de instigare la plagiat intr-un dosar in care este implicat fostul viceprim-ministru Gabriel Oprea, se arata intr-un raspuns remis HotNews de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Gabriel OpreaFoto: Guvern

Informatia ca Gabriel Oprea este implicat intr-un dosar cu privire la plagierea mai multor teze de doctorat a aparut in spatiul public intr-un mesaj publicat la sfarsitul lunii mai pe contul de Facebook al jurnalistei Emilia Sercan. Jurnalista scria atunci ca a fost chemata la Parchetul General in calitate de martor intr-un dosare "care vizeaza plagiatul lui Gabriel Oprea si reteua de plagiatori de doctorate coordonate de el". Sercan este autoarea mai multor anchete de presa care vizeaza lucrarile de doctorat ale unor politicieni, procurori si apropiati ai fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

"Parchetul General face cercetarile in legatura anchetele mele despre teza de doctorat plagiata a lui Gabriel Oprea, dar si despre cele care vizau modul ilegal in care Oprea a devenit profesor universitar si conducator de doctorat, modalitatea ilegala in care s-a transferat ca profesor de la Colegiul National de Aparare la Academia de Politie si de la Academia de Politie la Academia Nationala de Informatii a SRI.

In acelasi dosar se fac cercetari si despre informatiile publicate de mine in legatura cu tezele de doctorat ale lui Bogdan Licu (procuror general adjunct al Romaniei), Neculai Ontanu (fost primar al Sectorului 2), Loredana Radu (nepoata lui Gabriel Oprea si avocata lui Victor Ponta), Adela Popescu (secretara lui Gabriel Oprea), Mihai Stanisoara (fost ministru al Apararii) si Dumitru Parvu (fost adjunct al Politiei Romane).", se arata in mesajul publicat de Emilia Sercan pe Facebook, la sfarsitul lunii mai.

HotNews a transmis Parchetului General o solicitare in care intreba daca procurorii instrumenteaza un dosar care are ca obiect plagierea lucrarilor de doctorat ale persoanelor vizate de anchetele Emiliei Sercan. In raspunsul Parchetului se arata ca "in cauza, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale cu privire la fapta sub aspectul savarsirii infractiunii de instigare la <>". Biroul de informare si Relatii Publice al Parchetului General nu a dezvaluit care sunt persoanele vizate de ancheta, argumentant ca aceste informatii "nu pot fi furnizate in prezent intrucat ar impieta asupra bunului mers al anchetei".