Bulgaria isi schimba pozitia de la o zi la alta in privinta propunerii Romaniei pentru o initiativa comuna Romania - Turcia - Bulgaria la Marea Neagra. Joi, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat ca nici el, nici presedintele Rosen Plevneliev si nici ministrul Apararii nu sunt de acord cu initiativa Romaniei, potrivit Novinite. Presedintele Plevneliev declarase ieri insa, intr-o conferinta de presa comuna cu Klaus Iohannis, ca Bulgaria sprijina propunerea Romaniei.

Primele efecte ale pozitiei duale a Bulgariei au aparut imediat: din cauza refuzului Bulgariei de a se alătura flotei comune, Turcia a reziliat unilateral acordul cu Sofia de readmisie a refugiaţilor, potrivit Rador.

De notat ca cei trei demnitari bulgari au facut declaratia exact in ziua in care Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris (ICA) a hotarat ca NEK, compania nationala de electricitate din Bulgaria sa plateasca unei companii din Rusia 550 milioane de euro pentru echipamentele pentru centrala nucleara de la Belene, la care Sofia a renuntat.

Premierul bulgar Boiko Borisov a spus joi, la un briefing comun cu presedintele si ministrul Apararii Nikolai Nencev, ca "nu este acceptabil sa realizam aceasta flota in forma propusa de Romania - suntem impotriva ei", potrivit Novinite. Borisov a mai spus si el, si presedintele au aceeasi pozitie.

Declaratia schimbata cu 180 de grade a presedintelui Plevneliev vine la capatul unei vizite a premierului Borisov la Administratia Prezidentiala, vizita calificata drept "intempestiva" de presa bulgara.

Presedintele Plevneliev a spus in acelasi briefing de presa ca a discutat propunerea cu presedintele roman, dar ca o decizie finala nu a fost luata. Declaratia de astazi e contrazisa insa de ceea ce acelasi Plevneliev declarase ieri la conferinta de presa comuna cu Klaus Iohannis: "... prietenii noştri români au avut o nouă iniţiativă, pe care o sprijinim, şi anume Iniţiativa Marină Regională în Marea Neagră. Este cu scop de apărare, evident, şi vom sprijini această nouă iniţiativă a României. Bulgaria va demonstra nu numai că stăm ferm în spatele colaborării regionale, dar vom folosi NATO ca platformă. Aşa cum a spus domnul Klaus Iohannis, totul depinde de noi şi împreună suntem puternici şi în stare să facem faţă la orice provocare. Noi vrem mai multă colaborare şi vrem mai multă securitate. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste iniţiative, inclusiv ca NATO să ia aceste decizii în ceea ce priveşte Regiunea Mării Negre, care este de o importanţă tot mai mare. Împreună putem să contribuim la o abordare efectivă în aceste vremuri grele" (sursa: transcriptul conferintei de presa, postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale din Romania).

Razgandirea Bulgariei a adus deja prima reactie: Turcia a reziliat unilateral acordul cu Sofia de readmisie a refugiaţilor, dupa cum transmite agentia de presa Rador, care citeaza presa bulgara. Informatia nu a fost confirmata oficial de Ankara, iar Borisov a declarat astazi ca nu a primit nici o instiintare despre rezilierea acordului (sursa: Focus).

Context:

Inca de la intalnirile de ieri de la Sofia ale presedintelui Iohannis cu presedintele Plevneliev si premierul Borisov s-a conturat o pozitie diferita a celor doi demnitari bulgari fata de propunerea Romaniei. Astfel, presedintele Plevneliev a declarat in conferinta de presa comuna cu Iohannis ca sprijina initiativa. Intre timp insa, in presa bulgara a aparus pe surse informatia ca premierul Borisov s-ar fi impotrivit initiativei in timpul intalnirii sale cu presedintele Iohannis.

Diferenta dintre pozitiile presedintelui Plevneliev (un pro-american convins) si premierului Borisov (mai acomodant cu interesele Rusiei) nu reprezentau la acel moment o surpriza. Borisov, al carui guvern este intr-o situatie fragila pe plan intern (vezi aici o analiza Reuters), are in mod traditional o abordare mai putin agresiva la adresa Rusiei decat presedintele Plevneliev. In plus, Borisov trebuie sa menajeze si susceptibilitatile unor parlamentari care sustin guvernul sau, dar nu ar fi de acord cu o pozitie dura la adresa Rusiei. Mai mult: Borisov ar putea candida in octombrie pentru pozitia de presedinte al tarii, ceea ce il face prudent in aspecte sensibile pentru Bulgaria.

Chiar si luand in seama toate aceste circumstante ce tin de politica interna bulgara, razgandirea peste noapte a presedintelui Plevneliev este inexplicabila. Mai ales in conditiile in care Klaus Iohannis se afla inca pe pamant bulgar, intr-o vizita in localitatea Grivita.