Presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat speranta ca decizia CCR in privinta abuzului in serviciu va clarifica si va inlesni parcursul justitiei in Romania, potrivit Agerpres.

Klaus Iohannis si judecatorii CCRFoto: Presidency.ro

'Una peste alta mi se pare ca la Curte s-a judecat calm si sper ca aceasta decizie sa fie una care clarifica si inlesneste parcursul justitiei in Romania', a spus miercuri Iohannis, la Ambasada Romaniei la Sofia.

In opinia sa, discutiile premergatoare deciziei CCR au fost de multe ori prea detaliate.

'Am aflat despre decizia CCR. Nu va asteptati de la mine sa comentez decizia pe fond, dar recunosc ca discutiile premergatoare mi s-au parut de multe ori prea detaliate. Pana la urma Curtea Constitutionala trebuie sa decida asupra acestor chestiuni si nu analistii sau altii care au un interes poate chiar si legitim in ce se discuta acolo', a aratat seful statului.

Intrebat daca, din punctul sau de vedere, era nevoie de o clarificare din partea CCR astfel incat sa nu existe abuzuri din partea judecatorilor sau procurorilor, presedintele Iohannis a raspuns: 'Nu stiu daca trebuie sa vorbim sau daca este cazul sa vorbim despre abuzuri ale celor care reprezinta sistemul de justitie, dar intotdeauna cand o legislatie este neclara sau usor interpretabila apar situatii in care unii sau altii pot fi iarasi acuzati de abuzuri. De aceea, de fiecare data cand legislatia care nu este foarte, foarte clara se corecteaza si se inlocuieste cu una care este foarte clara - cred ca se face un lucru in esenta bun pentru sistem'.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca sintagma ''in mod defectuos'' cuprinsa in cadrul reglementarii infractiunii de abuz in serviciu se traduce ''prin incalcarea legii''.

CCR a admis, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 si ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma ''indeplineste in mod defectuos'' din cuprinsul acestora se intelege ''indeplineste prin incalcarea legii'', se arata in minuta Curtii.

Judecatorii CCR au respins exceptia de neconstitutionalitate ca neintemeiata si au constatat ca dispozitiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constitutionale in raport de criticile formulate.