NATO va amplasa in Polonia si cele trei state baltice cate un batalion, in total circa 4.000 de militari in rotatie, iar Romania ar urma sa gazduiasca si sa conduca o brigada cu trupe multinationale, circa 5.000 de militari - asa au decis ministrii apararii statelor membre NATO inaintea summit-ului de la Varsovia din luna iulie. La acel eveniment Romania va merge cu proiectul sau ca NATO sa formeze o flota navala la Mare Neagra, proiect discutat cu Bulgaria si Turcia si care beneficiaza si de sustinerea SUA, insa negocierile nu s-au terminat, iar aprobarea unei astfel de masuri de catre statele membre nu este o certitudine.

Militari NATO in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Patru batalioane de militari NATO in Polonia si statele Baltice

Statele membre ale NATO au agreat marti amplasarea, prin rotatie, a patru batalioane multinationale in fiecare dintre statele baltice si Polonia.

Practic, circa 4.000 de militari vor fi stationati prin rotatie in cele patru state, la desfasurarea acestor trupe vor contribui Statele Unite, Marea Britanie si probabil Germania si Canada.

O brigada mutlinationala NATO, gazduita si condusa de Romania

In acelasi timp, ministrii apararii din statele membre NATO au agreat marti si constituirea unei prezente inaintate adaptate in zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componenta terestra formata dintr-o brigada multinationala situata in Romania.

"Aceasta brigada, subordonata Comandamentului Multinational de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la Bucuresti, va oferi un cadru prin care statele aliate vor putea afilia sau trimite forte in Romania pentru a se antrena in scopul cresterii interoperabilitatii. Astfel, brigada va facilita activitatile de instruire ale NATO in zona de sud-est a Aliantei prin intermediul unui program sustinut de exercitii si instruire", a explicat Ministerul Apararii de la Bucuresti intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Seful NATO, Jens Stoltenberg a precizat marti ca Romania s-a oferit sa puna la dispozitie o baza pentru aceasta brigada, care ar avea in jur de 5.000 de militari si care "ar organiza si facilita activitatile NATO in regiune in privinta exercitiilor si a masurilor de asigurar".

Romania ar urma sa conduca aceasta brigada. Propunerea Romaniei este discutata, iar detaliile "vor fi decise mai tarziu", a adaugat el.

Bulgaria a anuntat deja miercuri ca este pregatita sa ia parte la brigada terestra multinationala a NATO din Romania. Ministrul bulgar al apararii, Nicolai Nencev, a declarat la televiziunea publica bulgara, informeaza Agerpres, ca Sofia ar putea trimite 400 de militari pentru antrenamente si exercitiile comune.

Flota NATO la Marea Neagra? Romania cauta sustinerea statelor membre

Pe langa masurile de dispunere a unor trupe pe zona flancului estic al NATO, tarile membre vor discuta la summit-ul din luna iulie de la Varsovia si propunerea formarii unei flote a Marii Negre, proiect inaintat de catre Romania, gandit ca un raspuns la Flota Marii Negre a Federatiei Ruse, pe fondul accentuarii crizei din Ucraina si anexarea Crimeei.

Pentru acest proiect au existat numeroase discutii in ultima jumatate de an, Romania purtand negocieri cu Bulgaria si Turcia, celelalte doua state de la Marea Neagra, pentru realizarea unei flote comune. Pentru proiectul unei Flote NATO la Marea Neagra si-a aratat sustinerea si Statele Unite, iar o decizie in acest sens este asteptata la summitul din Polonia.

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a aratat intr-un comunicat ca "Romania poarta discutii cu Bulgaria si Turcia pentru dezvoltarea unor masuri suplimentare de consolidare a apararii si securitatii in zona Marii Negre, cu un accent sporit pe domeniile naval si aerian. Prin aceste masuri, Romania va urmari sa se realizeze o coerenta sporita cu activitatile de asigurare deja desfasurate de NATO in Marea Neagra in ultimii ani, prin intermediul politiei aeriene, al exercitiilor navale aliate si prezentei vaselor aliate in zona."

Numai in ultimele 24 de ore, ministrul Apararii Mihnea Motoc a purtat discutii cu omologii sai din Bulgaria, Turcia si Italia, in discutii figurand si planul flotei NATO la Marea Neagra.

"Flexibilitatea mandatului Romaniei de reprezentare la Summitul NATO nu are darul sa ne linisteasca, dimpotriva, sugereaza ca nimic cert nu s-a obtinut pana acum, ca discutiile continua pana in ultima zi iar Bucurestiul nu stie exact ce va obtine. Intr-o declaratie relativ recenta, presedintele Iohannis si-a exprimat speranta ca nu vor aparea disproportii intre securizarea Nordului si a Sudului Flancului Estic, ceea ce inseamna, de fapt, ca ingrijorarea este reala. Stim ca nu e usor, problema centrala este asigurarea resurselor, iar Statele Unite, principalul contributor, se afla in plina campanie prezidentiala, cu un candidat (cel republican) care contesta cheltuielile americane "prea mari" in cadrul NATO, pentru asigurarea securitatii Europei, intr-un context in care acest lucru, crede Trump, nu ar mai corespunde prioritatilor si intereselor primordiale ale Americii. Trump are ce are cu China, nu cu Rusia, deci o dezangajare financiara din NATO i s-ar parea un lucru firesc. Pana pe 8 noiembrie, administratia americana va menaja oarecum si perceptiile electoratului care il sustine pe Donald Trump sau este indecis, pentru a nu impovara candidatura lui Hillary Clinton cu angajamente suplimentare", scrie Valentin Naumescu intr-o analiza publicata pe Contributors.ro

"Faptul ca accentul la acest summit va cadea pe consolidarea planurilor de aparare ale aliatilor estici, de la Marea Baltica la Marea Neagra, nu mai este un secret pentru nimeni. Da, dar care Est va fi mai bine aparat, care va conta mai mult in calculele strategice, cel de Nord sau cel de Sud?", se intreaba Naumescu.

Scutul antiracheta de la Deveselu ar urma sa treaca sub comanda NATO

O alta decizie ce va fi luata la summit-ul de la Varsovia va fi cea de preluarea a scutului antiracheta de la Deveselu, recent operationalizat, de sub comanda SUA, sub administrarea NATO, ca parte integranta a sistemului antiracheta a aliantei Nord-Atlantice.

Scutul de la Deveselu, devenit oficial operational la inceputul lunii mai, a fost realizat de catre Statele Unite - un proiect in care s-au bagat circa 800 de milioane de dolari - se afla deocamdata sub conducerea fortelor americane. Planul insa este ca baza sa treaca in administrarea NATO, ca parte integranta a sistemului NATO de aparare antiracheta.