Comitetul de urgenta privind virusul Zika din cadrul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a declarat marti ca riscul de transmitere a virusului Zika ca urmare a desfasurarii Jocurilor Olimpice in Brazilia este "foarte scazut", relateaza AFP, citat de Agerpres.

"Exista un risc foarte scazut de transmitere suplimentara a virusului Zika din cauza desfasurarii JO in Brazilia, deoarece acestea au loc in timpul iernii in emisfera sudica (...) iar Brazilia este pe cale de a-si intensifica masurile pentru a controla transmiterea bolii, ceea ce ar trebui, de asemenea, sa reduca riscul", a declarat Dr. David Heymann, presedintele Comitetului de urgenta privind Zika, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Geneva.

In consecinta, comisia "reafirma recomandarile sale anterioare, potrivit carora nu trebuie sa existe restrictii generale pentru a calatori in tarile si in regiunile afectate de virusul Zika", "inclusiv in orasele din Brazilia care vor gazdui Jocurile Olimpice".

In plus, comisia, care se reuneste pentru a treia oara miercuri, recomanda ca tarile afectate de Zika, care organizeaza evenimente la care participa un numar mare de persoane sa efectueze o analiza a riscurilor inainte de evenimente si sa ia masuri pentru a reduce numarul lor.

Brazilia este tara cea mai afectata de Zika, un virus responsabil, potrivit OMS, de aparitia microcefaliei, o malformatie grava si ireversibila caracterizata printr-un craniu anormal de mic la nou-nascuti. Circa 1.300 de copii s-au nascut cu aceasta malformatie de anul trecut in Brazilia. Saizeci de tari din intreaga lume sunt afectate de virus si aproximativ 1,5 milioane de persoane sunt infectate in Brazilia, aminteste AFP.