Presedintele Klaus Iohannis va efectua miercuri si joi o vizita oficiala in Bulgaria, context in care va avea intalniri cu omologul bulgar, Rosen Plevneliev, cu prim-ministrul Boyko Borissov si cu presedintele Parlamentului, Tsetska Tsacheva.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, citat de Agerpres, discutiile cu inaltii oficialii bulgari vor viza identificarea celor mai bune cai de consolidare a relatiilor bilaterale de parteneriat, cu accent pe aprofundarea cooperarii sectoriale in domenii precum cel al schimburilor economice si investitiilor, al securitatii energetice, transporturilor si in alte domenii de interes comun.

In cadrul discutiilor vor fi abordate si modalitatile de gestionare a provocarilor complexe cu care se confrunta in prezent Uniunea Europeana, NATO si comunitatea internationala, inclusiv in Vecinatatea Estica si in regiunea Marii Negre.

'Pregatirea Summitului NATO din luna iulie va avea un loc important pe agenda discutiilor, cu accent pe intarirea echilibrata a Flancului Estic al Aliantei, inclusiv pe dimensiunea sa sudica, pozitie pe care ambele state o sustin', se arata in comunicatul citat.

Seful statului roman si omologul sau bulgar vor participa la deschiderea Forumului de Afaceri romano-bulgar, in vederea impulsionarii acestei dimensiuni importante a relatiei bilaterale, Romania fiind al treilea partener comercial european al Bulgariei, cu un nivel al schimburilor preconizat a ajunge, in 2016, la 4 miliarde de euro.

Programul presedintelui Iohannis va cuprinde si vizitarea santierului interconectorului de gaz Giurgiu - Ruse, un proiect important pentru securitatea energetica a ambelor state si a regiunii, precizeaza sursa citata.

Totodata, seful statului va avea o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Bulgaria si va vizita Liceul Mihai Eminescu, institutie de invatamant din Sofia cu predare intensiva a limbii romane.

Klaus Iohannis va vizita localitatile Plevna, Grivita si Pordim, locuri emblematice pentru independenta Romaniei si eliberarea Bulgariei.