Ploile abundente din ultimele ore au provocat inundatii severe in municipiul Tulcea, relateaza Radio Constanta, care prezinta imagini cu strazi sub ape si masini luate de suvoaie.

Masini luate de ape in TulceaFoto: Captura YouTube

Sursa citata aminteste ca avertizarea cod galben de ploi ramane valabila in zona judetului Tulcea pana la ora 21.00.

Si Mediafax relateaza ca centrul orasului Tulcea a fost inundat de ape, marti dupa-amiaza, dupa o ploaie torentiala care a durat mai putin de o ora, dar care a provocat inundarea mai multor gospodarii si imobile.

Sistemul de canalizare din oras nu a facut fata cantitatilor mari de apa, centrul localitatii fiind practic paralizat pentru mai multe zeci de minute, mai multe masini fiind luate de suvoaiele de apa.

Pompierii au fost solicitati in sase cazuri pentru a scoate masinile ramase blocate de ape.

De asemenea, reprezentantii autoritatilor locale spun ca au fost aproximativ 30 de solicitari in oras, ale locuitorilor afectati, mai multe magazine, locuinte si gospodarii fiind inundate. La fata locului au fost trimise cinci echipaje al ISU Tulcea, care au intervenit pentru scoaterea apelor din subsoluri si din imobile.

Agerpres relateaza ca mai multe autovehicule, printre care si un autobuz, au fost blocate timp de zeci de minute de ploaia torentiala in centrul municipiului Tulcea.

"Toate echipajele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Delta au fost pe teren si au intervenit pe strada Isaccei, langa Muzeul de Arta si in apropiere de Piata Noua, pentru a salva persoane care au ramas blocate in autoturismele inconjurate de ape", a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al ISU Delta, Angela Tulceanu.

Ea nu a putut mentiona numarul interventiilor efectuate in timpul ploii torentiale, dar a precizat ca niciuna din acestea nu s-a soldat cu victime.

"Si in momentul de fata echipajele ISU intervin pentru a scoate apele pluviale din subsolurile unor imobile", a precizat Tulceanu.

UPDATE 18.10: ISU a deblocat persoanele aflate in 14 autovehicule prinse de o viitura

Lucratorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Delta au deblocat persoanele aflate in 14 autovehicule prinse in trafic de o viitura si au evacuat apa din mai multe subsoluri ale unor imobile din orasul Tulcea inundate in urma ploii torentiale de marti dupa-amiaza.

"Echipele de interventie, formate din 30 de subofiteri si un ofiter, din cadrul ISU Delta al judetului Tulcea au fost solicitate si au intervenit pentru deblocarea din trafic a 14 autoturisme, pentru evacuarea apei din 3 subsoluri si demisoluri ale unor blocuri din municipiu, pentru evacuarea apei din 10 curti si gospodarii, pentru evacuarea apei care a inundat incinta unor societati comerciale", se arata intr-un comunicat de presa remis de ISU Delta.

Interventiile, potrivit sursei citate, au fost efectuate in intervalul orar 15.00-16.00, in timpul ploii torentiale care a afectat centrul orasului Tulcea in mod special.

***

Pe unele pagini de socializare, au fost postate mai multe fotografii si videoclipuri, unul dintre cele mai vizionate aratand cum un barbat, probabil proprietarul uneia dintre masinile filmate, sare in apa pentru a desparti doua autoturisme abandonate care puteau sa se tamponeze in apropiere de sensul giratoriu de langa Muzeul de Arta.

Problemele cauzate de lipsa unui sistem de preluare a apelor pluviale corect dimensionat apar de foarte multi ani in mai multe zone ale urbei, respectiv centru, lacul Ciuperca, Piata Noua, in ciuda faptului ca statiile de pompare si preluare a apelor pluviale au fost modernizate in ultimul timp, noteaza Agerpres.

Autoritatile sustin ca prin proiectul care se deruleaza in municipiul Tulcea pentru modernizarea si extinderea sistemului de furnizare a apei potabile si a apelor uzate nu s-a putut lua in considerare si problema sistemului de preluare a apelor pluviale, acest segment de lucrari nefiind eligibil pentru finantare.