Siturile arheologice ar trebui protejate impotriva hotilor cu camere video, a afirmat procurorul general, Augustin Lazar, marti, la conferinta "Noi piese adaugate Tezaurului Istoric al Romaniei", potrivit Agerpres.

"E un sindrom psihologic care se numeste 'Indiana Jones'. Vin oameni care au aflat ca aici sunt comori, isi constituie un echipaj dotat cu detectoare, cu tot ce trebuie, vin de la mari distante pentru a-si exersa adrenalina in zone in care ei au aflat ca s-au gasit tezaure ale statului dac. Si este doar inceputul. (...) Ar trebui sa avem capacitatea de a preveni aceste fapte si cred ca instalarea unor camere video ar fi o solutie care nu e foarte scumpa. Cineva care sa monitorizeze si sa aiba sub control aceste instalatii de supraveghere", a spus Lazar.

El a explicat ca este in curs de elaborare un cod al patrimoniului, care va fi pus la dispozitia profesionistilor in domeniu, astfel incat sa nu mai poata fi invocata existenta unei incoerente in legislatie.

Lazar a prezentat itinerariul pe care bunurile furate din siturile arheologice romanesti il urmeaza spre casele de licitatii din Occident si a sustinut ca, de regula, intalnirile cu intermediarii din Occident au loc in vestul tarii.

Conform concluziilor expertilor, monedele, gasite cu detectorul de metal si sustrase ilegal din Romania, sunt un stater pseudo-Lysimachos unicat batut la Tomis in secolul al III-lea a. Chr.; doi stateri emisi la Tomis si unul emis la Callatis, in perioada razboaielor mithridatice; un stater de tip Koson cu monograma si doua imitatii dupa denari romani republicani, emisiunile lui C. Memmius si N. Cordius, respectiv Marcus Antonius si Octavianus.

Monedele, care au fost repatriate luni de la Londra, au fost recuperate in urma cooperarii judiciare internationale cu autoritatile din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Actiunea s-a finalizat cu ajutorul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Culturii - prin intermediul expertilor de la MNIR si ai Bibliotecii Academiei Romane.

La finalul conferintei, la MNIR a fost inaugurata micro-expozitia "Patrimoniu recuperat provenit din zona Sarmizegetusei Regia si a cetatilor greco-romane din Dobrogea", care reuneste valori reintrate in circuitul national cultural - bratari plurispiralice dacice din aur, bijuterii dacice din argint, arme dacice - un umbo din fier al unui scut, tezaure cu monede de tip Koson din aur si argint, stateri de tip pseudo-Lysimachos emisi in cetatile grecesti vest-pontice, tabulae din bronz continand legile municipiului roman Troesmis din vremea imparatului Marcus Aurelius.

Expozitia, deschisa publicului din 15 iunie, va putea fi vizitata pana la jumatatea lunii iulie.