Exact cand se implinesc 26 de ani de la mineriada din 13 - 15 iunie, cand minerii condusi de Miron Cozma au venit la Bucuresti la chemarea lui Ion Iliescu, ziarul Adevarul sustine ca liderul ortacilor din Valea Jiului a fost colaborator al Securitatii avand numele conspirativ Paul. Intr-un articol semnat de Ramona Ursu, Adevarul sustine ca Miron Cozma si-a turnat colegii, minerii cu care lucra, despre care a trimis Securitatii mai multe rapoarte in decursul celor sase ani cat a durat colaborarea. Pe de alta parte, contactat de jurnalistii de la Adevarul, Cozma neaga ca a colaborat cu Securitatea, sustine ca a fost batut de Securitate in urma evenimentelor din Valea Jiului din 1977 si ca "era rocker din 1970".

Miron CozmaFoto: AGERPRES

Ziarul Adevarul sustine ca in dosarul de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii figureaza angajamentul lui Miron Cozma. Potrivit sursei citate, fosta securitate l-ar fi recurutat in septembrie 1977 pe cand cozma era subinginer la mina Lonea. Cozma ar fi colaborat cu securitatea si inainte de recurtare, furnizand informatii despre starea de spirit din Valea Jiului. Colaborarea ar fi incetat in decembrie 1983, dupa ce Cozma ar fi devenit membru de partid. In tot acest timp, si-ar fi turnat mai multi colegi care nu isi desfasurau in mod corespunzator activitatea.

Pe de alta parte, Miron Cozma neaga ca a colaborat si sustine ca, dimpotriva, a fost arestat de Securitate si ca el era cel care ii batea pe securisti. Cozma mai spune ca nu a fost niciodata membru de partid. "Eu, angajament? Nu auzi ca eu nu am fost membru de partid? Ce, naiba, nu pricepeti? Eu sunt rocker. Am eu angajament la Securitate? Din 1978, eu am devenit inginer Productie la Mina Lonea. Intreaba-l cata bataie a luat de la mine primul secretar de acolo. In fata mea nu misca nimeni pe vremea lui Ceausescu. Eu n-am avut niciodata vreo relatie cu Securitatea", declara Cozma citat de jurnalistii de la Adevarul.

Adevarul a publicat in exclusivitate si dosarul de la Securitate al lui Marian Munteanu, pastrat tot la CNSAS, "baiatul bun din Piata Universitatii si liderul "golanilor" in 1990, care a fost, asa cum arata documentul citat, persoana de sprijin, semnand sub numele Ioan mai multe note informative intre 28 martie 1988 si 2 martie 1989. Adevarul a notat atunci reactia lui Miron Cozma, care s-a declarat "dezamagit" dupa dezvaluirile despre Marian Munteanu. "Am crezut in acest tanar. Dar am aflat ca terminase cu fosta Securitate si incepuse cu noua Securitate", a mai spus Cozma. Rugat sa-i transmita un mesaj, el a raspuns sec: "In primul rand, sa-l fereasca Dumnezeu sa dea ochii cu mine", mai scrie Adevarul.