O echipa de zece medici, coordonati de profesorul Irinel Popescu au efectuat, vineri, primul transplant hepatic la Iasi, donatorul fiind din Galati, transmite Agerpres.

Cristian Lupascu, coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic Iasi, a declarat la iesirea din sala de operatie, ca beneficiarul transplantului este un barbat in varsta de 47 de ani, care a avut o ciroza hepatica virala C, cu noduli cancerigeni. Donatorul este un barbat in varsta de 42 de ani, care era pompier la ISU Galati. Prelevarea de organe a fost posibila dupa ce galateanul a suferit un atac cerebral iar familia si-a dat acordul.

"Operatia s-a desfasurat absolut normal, in bune conditii", a spus prof.univ.dr. Cristian Lupascu despre prima interventie de acest gen efectuata la Iasi, care a fost efectuata la doua luni de la inaugurarea Centrului de Transplant Hepatic.

Coordonatorul interventiei, prof.univ.dr. Irinel Popescu, de la Spitalul Fundeni din Bucuresti, a declarat la randul sau ca implantarea a decurs cu succes.

"Ficatul a fost implantat si functioneaza normal. Bolnavul este stabil. Implantarea a decurs cu succes", a spus Irinel Popescu.

El a declarat ca va sustine noul centru de transplant de la Iasi, 'pana cand va putea functiona independent'.

"Iasiul are potential. In primul rand, are o chirurgie dezvoltata. In al doilea rand, sunt donatori pe teritoriul Moldovei. Donatorul de azi a fost de la Galati dar sunt si de la Bacau si Iasi. De aceea cred ca acest centru trebuie dezvoltat", a mai spus Irinel Popescu.