Magistratii Curtii de Apel Iasi au dispus, vineri seara, arestarea preventiva pentru 30 de zile a rectorului Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, Sorin Bocancea. Dispozitii similare au fost date si in cazul prof.univ.dr. Cristian Bocancea si a lectorului Mark Bucuci, de la Universitatea "Petre Andrei" din Iasi, informeaza Agerpres.

Cei trei profesori au fost retinuti joi seara, dupa ce in cursul aceleiasi zile procurorii anticoruptie au efectuat cinci perchezitii domiciliare si la sediul UPA din Iasi.

Rectorul UPA, Sorin Bocancea este acuzat de DNA de favorizarea faptuitorului, instigare la fals intelectual in forma intelectuala, instigare la fals material in inscrisuri oficiale. Fratele acestuia, Antonie Cristian Bocancea, este acuzat, in calitate de profesor la aceeasi universitate, de favorizarea faptuitorului, fals intelectual in forma continuata, fals materiale in inscrisuri oficiale. La randul sau, lectorul Mark Bucuci este acuzat de favorizarea faptuitorului si fals intelectual in forma continuata.

Arestarile survin dupa ce in urma cu trei zile a prodecanul Facultatii de Drept, Florin Dan Druga, profesor la disciplinele Teoria Generala a Dreptului si Drept Penal, si avocat in Baroul Iasi a fost retinut pentru 24 de ore, pentru luare de mita.

Potrivit unui comunicat al procurorilor anticoruptie, in perioada decembrie 2015 ¬ 3 iunie 2016, Dan Florin Druga, prin intermediul lui Dan Melinte, a pretins de la un student suma de 18.900 lei. In schimbul banilor, studentul urma sa fie inscris in anul al treilea de studio, desi nu a sustinut in fapt examenele aferente anilor anteriori de studii, nu s-a prezentat la cursuri si nu a achitat taxele de scolarizare la termenele prevazute in regulamentul UPA.

"In acelasi context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Bocancea Sorin, in calitate de rector al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii 'Petre Andrei' din Iasi, in scopul impiedicarii si ingreunarii cercetarilor in dosarul respectiv, nu a predat organelor de urmarire penala, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultatii de Drept din cadrul aceleiasi universitati, anul universitar 2014-2015, cunoscand faptul ca aceste probe ar fi ingreunat situatia juridica a inculpatului Druga Dan Florin", se arata in comunicatul remis presei de DNA.

Conform aceluiasi document, la data de 07 iunie, 'in aceeasi calitate si in acelasi scop, inculpatul i-a determinat pe inculpatii Bucuci Mark si Bocancea Antonie Cristian, cadre didactice in cadrul aceleiasi institutii, sa faca mentiuni necorespunzatoare adevarului in 'Catalogul pentru examene/verificari/colocvii' pentru Anul 1, prin care se atesta in fals faptul ca studentul respectiv obtinuse note de trecere la sase materii, in conditiile in care acesta nu a sustinut in fapt acele examene'.