Ministerul Educatiei a selectat grupurile de lucru pentru elaborarea programelor scolare pentru invatamantul gimnazial

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 9 iunie 2016, 19:49 Actualitate | Esenţial


Curricumulul national
Foto: edu.ro
Ministerul Educatiei  a finalizat procedura de selectie a cadrelor didactice care si-au exprimat intentia de a face parte din cele 79 de grupuri de lucru care vor elabora curriculumul pentru disciplinele/domeniile de studiu obligatorii din invatamantul gimnazial. 524 de profesori s-au inscris ca raspuns la apelul ministerului, insa doar 320 de aplicatii au indeplinit criteriile de eligibilitate si competenta, dintre 65 vin din invatamantul superior. La aceastea s-au adaugat propunerile facute din partea ministerului si a altor institutii din invatamant pentru a se atinge numarul de 808 profesori si experti necesari pentru toate comisiile.

Potrivit unui comunicat de presa al MENCS, componenta nominala a grupurilor de lucru a fost publicata atat pe site-ul ministerului - edu.ro, cat si pe platforma mon.edu.ro, prin intermediul careia au fost depuse aplicatiile.

Astfel, in perioada alocata inscrierilor (aprilie - mai) au fost inregistrare 524 de aplicatii in sistem. Dintre acestea au fost selectate 320 de aplicatii care au indeplinit criteriile de eligibilitate si competenta. 65 de candidaturi depuse si alese apartin unor cadre didactice din invatamantul superior.

Cele mai multe aplicatii au fost depuse la disciplinele:
 • Informatica si TIC (43);
 • Limba si literatura romana (42);
 • Educatie sociala (35);
 • Matematica (34).
Pentru  grupurile de lucru care au avut un numar scazut de candidaturi, in conditiile in care fiecare grup va avea 15 membri, au fost facute propuneri din partea Ministerului Educatiei, Institutului de Stiinte ale Educatiei, Centrului National de Evaluare si Examinare si Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic.

In total, in procesul de elaborare a programelor scolare pentru invatamantul gimnazial vor participa 808 cadre didactice si experti, precizeaza MENCS

Membrii selectati vor fi instruiti in perioada imediat urmatoare, urmarindu-se in principal pe familiarizarea cu formatul de curriculum propus, includerea unor elemente de interdisciplinaritate in programe si focalizarea pe competentele-cheie specificate in profilul absolventului de gimnaziu.

Activitatea grupurilor de lucru va fi sprijinita prin contributia unor specialisti, reprezentanti ai asociatiilor profesionale, universitatilor si asociatiilor nonguvernamentale cu expertiza in domeniu. Ministerul precizeaza ca in toate etapele de elaborare a proiectelor, grupurile de lucru vor avea intalniri si consultari cu experti si practicieni cu experienta in dezvoltarea curriculara pentru a identifica idei si bune practici ce pot fi valorificate.

Proiectele de programe scolare elaborate de grupurile de lucru si avizate de comisiile nationale de specialitate vor fi supuse unui proces transparent de dezbatere, in acord cu prevederile ordinului de ministru nr. 3.593/18.06.2014 referitor la aprobarea Metodologiei privind elaborarea si aprobarea curriculumului scolar - planuri-cadru de invatamant si programe scolare.

Ultimele faze ale procesului coordonat de Ministerul Educatiei presupun validarea proiectelor de programe scolare de comisiile nationale de specialitate, respectiv avizarea acestora de Institutul de Stiinte ale Educatiei si inaintarea spre aprobare prin ordin de ministru, incheie MENCS.

 • Vezi mai jos care este profilul absolventului de gimnaziu, asa cum apare el in documentul de politici educationale elaborat de Institutul de Stiinte ale Educatiei -
  "Repere pentru proiectarea si actualizarea curriculumului national"

Repere pentru proiectarea si actualizarea curriculumului nationalCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1973 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  unul hais si altul cea (Joi, 9 iunie 2016, 19:58)

  Dedalus [utilizator]

  Iar am pus carul inaintea boilor...

  Este absolut fenomenal um nu putem sa intelegem 2 lucruri foarte simple:

  a) Vezi mai intai care sunt nevoile socio-economice

  si

  b) stabilesti obiectivele educatiei pe etape (semestriale, anuale cincinale)


  La nici unul dintre aceste 2 obiective nu ai nevoie de profesori, profesorii sunt cei care predau, nu cei care fac strategia educatiei.

  Pot sa pun mariu 1 million la unu ca tot un kkt vom face.
  • 0 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 9 iunie 2016, 20:19)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   • 0 (0 voturi)    
    dezbaterea amatorilor naste monstri (Joi, 9 iunie 2016, 21:47)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Nu vad ce treaba are socialismul cu stabilirea obiectivelor....

    Si nici nu inteleg ce legatura are Ceausescu cu planificarea invatarii (adica dupa tine palnificarea curriculara pe cele doua icluri ale invatamantulu primar e o chestier ceausista!!!) si cu politcienii de astazi - politica e una, strategiua reformei e altceva....

    Mai amintesti si de master, de partid intr-un gulas fara nici un sens sens.

    "Specialistii din domeniu" nu sunt tot una cu profesorii de liceu din domeniu, iar sistemul de educatie nu are treaba vcu predarea unor materii sau cu premiul Nobel in fizica 9sa spunem).

    ===

    De fapt esti argumentul meu viu ca dezbaterea nu are nici o sansa daca se face cu oameni care habar nu au despre ce e vorba.

    Unii ca tine vor dezbate si evident, nestiind despre ce e vorba, vor face r... praf.
    • 0 (0 voturi)    
     Comment sters de user (Vineri, 10 iunie 2016, 0:55)

     andipetre [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

 • 0 (0 voturi)    
  Iar sariti elevul! (Vineri, 10 iunie 2016, 10:33)

  muvis [utilizator]

  Ministerul asta nu intelege ca un grup de lucru pentru invatamantul gimnazial, fara un grup de lucru pentru invatamantul liceal, nu poate face ce trebuie?

  Pai la noi, programa din gimnaziu este facuta doar pentru copiii care vor sa intre la liceu si facultate. Sa vedeti cum o sa se planga profii de liceu ca nu se mai invata notiunile de care au ei nevoie, si o sa-i incarce la liceu cu toate tampeniile. Pentru ca la noi scolile nu lucreaza impreuna. Au orgolii!
  Cerintele trebuie sa fie definite mai sus, din nevoia societatii, apoi transpuse in programe de liceu, scoli profesionale, scoli gimnaziale si apoi scoli primare.

  Acum, chiar daca un elev vrea sa renunte la studii dupa 8 clase, el trebuie sa invete cum se fac comentarii la romana, sa invete matrice si determinanti la matematica si denumiri pretentioase din geologie si o multime de alte lucruri utile, dar nu pentru el.
 • 0 (0 voturi)    
  Când va apărea noua programă ? (Vineri, 10 iunie 2016, 11:41)

  _CK_ [utilizator]

  Din ce văd, actuala programă la matematică este prevăzută inclusiv pentru 2016 - 2017. Vor fi aduse modificare structurale mari ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by