Romania doreste sa devina membru al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), le-a spus premierul Dacian Ciolos membrilor consiliului organizatiei, joi, la Paris, in cadrul unei reuniuni speciale dedicata Romaniei, prezidata de Secretarul General al OCDE, Angel Gurria, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

''Suntem tot mai activi in grupurile de lucru ale OCDE, pentru ca vrem sa devenim membri ai acestei organizatii. Nu este doar un obiectiv al Guvernului, ci este un obiectiv general de tara. Am facut pasi necesari in procesul de reforma si indicatorii nostri macroeconomici arata bine. Stim standardele inalte ale acestei organizatii, iar aderarea ne-ar facilita atingerea si pastrarea acestor standarde de dezvoltare economica si sociala pe termen lung. Contributia noastra la organizatie inseamna sa jucam un rol mai activ in stabilitatea economica regionala si suntem pregatiti sa ne asumam acest lucru'', a spus premierul Dacian Ciolos in Consiliul OCDE, informeaza Guvernul.

Reuniunea a avut ca principal scop prezentarea de catre premierul roman a evolutiilor recente din Romania, cu accent pe indicatorii si stabilitatea macroeconomica, perspectivele economice, planul de reforme, initiativele regionale si europene, precum si a obiectivelor in raport cu OCDE.

"Prim-ministrul Dacian Ciolos a subliniat in interventia sa interesul Romaniei de a continua consolidarea relatiilor cu aceasta organizatie, recunoscuta la nivel global pentru promovarea bunelor practici si politicilor sustenabile, precum si de a deveni candidat si ulterior membru al organizatiei in viitorul apropiat. In marja reuniunii au avut loc o intrevedere bilaterala cu Secretarul General Angel Gurria si un discurs in fata Consiliului OCDE, urmat de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu reprezentantii permanenti ai statelor membre OCDE", se mai arata in comunicatul Guvernului.

OCDE este un for interguvernamental care are 35 de state membre dezvoltate, din care 23 sunt europene, si care detin 70% din productia si comertul globale si 90% din nivelul mondial al investitiilor straine directe.

Romania si-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE la ambele valuri anterioare de extindere, respectiv in aprilie 2004 si noiembrie 2012, dar nu a fost luata in considerare.

Actualul Guvern, in februarie, si-a propus crearea premiselor favorabile pentru luarea in considerare a candidaturii Romaniei in cursul viitorului exercitiu de largire a OCDE.