Circa 10.000 de imigranti au murit sau sunt dati disparuti pe Marea Mediterana de la inceputul anului 2014, dintre care 2.800 in prima jumatate a anului in curs, a anuntat marti Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati, informeaza Mediafax.

Potrivit datelor furnizate de UNHCR, circa 3.500 de persoane au murit sau sunt date disparute in Marea Mediterana in 2014, cand numarul refugiatiilor sirieni care se indreptau spre Europa a inceput sa creasca.

Anul trecut, s-au inregistrat 3.771 de decese, la care se adauga alte 2.800 in prima jumatate a anului in curs (ianuarie-iunie 2016), in incercarea de a traversa Marea Mediterana pentru a ajunge in Europa.

Circa 330 de persoane ar fi decedat intr-unul dintre cele mai grave naufragii pe Mediterana, cel de saptamana trecuta din apropierea insulei elene Creta - la bordul unei barci de 25 de metri s-ar fi aflat cel putin 700 de imigranti, anunta saptamana trecuta Organizatia Internationala pentru Migrare, in baza marturiilor adunate de la supravietuitori.

Cei mai multi imigranti care au ajuns in Italia provin din Eritreea, Nigeria si Gambia, in timp ce imigrantii care se indreapta spre Grecia sunt, in mare parte, din Siria, Afganistan si Irak.

In prezent, in Grecia - principala poarta de intrare a imigrantilor in Europa in ultimul an - sunt 57,458 de imigranti gazduiti in centre de primire, dintre care 7.500 se afla in astfel de centre construite pe insule din Marea Egee.

Pe fondul semnarii acordului UE-Turcia pe tema migratiei, prin care toti imigrantii clandestini ce ajung in Grecia din Turcia vor fi trimisi inapoi pe teritoriul turc, si a inchiderii rutei balcanice la jumatatea lunii martie, numarul extracomunitarilor care ajung in Grecia a scazut semnificativ, de la cateva mii pe zi la 10-20 de imigranti.

In schimb, ruta maritima Libia-Italia a inceput sa fie din ce in ce mai frecventata.

Peste un milion de imigranti au ajuns in Europa in cursul anului 2015, la care se adauga 206.000 de sosiri in prima jumatate a anului in curs, potrivit ONU.