Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, amenzi pentru Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 8 iunie 2016, 17:59 Actualitate | Esenţial

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, intrunit miercuri in sedinta de solutionare a petitiilor, a decis aplicarea unor amenzi, Ministerului Sanatatii - 2.000 lei - si Ministerului Muncii - 2.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la drepturile copilului, respectiv dispozitiile Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

CNCD precizeaza, intr-un comunicat transmis miercuri si citat de Agerpres, ca prevederile Ordinului comun nr. 725/12709/2002, emis de Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala de Adoptie din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, privind criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru copii si se aplica masurile de protectie speciale a acestora - anexa nr 2, capitolul V - litera c- tulburari cronice de metabolism si nutritie, constituie discriminare directa intre copii pe criteriul de varsta si pe cel al incadrarii in gradele de handicap.

Potrivit CNCD, sintagma "copii cu diabet din grupa de varsta 0-7 ani" genereaza o interpretare restrictiva cu privire la posibilitatea acestora de a beneficia de servicii de sanatate si servicii sociale, dupa implinirea varstei de 7 ani pana la implinirea varstei de 18 ani.

"Limita de varsta de 0-7 ani impusa de ordinul in cauza este nejustificata din punct de vedere al autonomiei in realizarea cerintelor medicale si de dieta zilnica privind copilul bolnav de diabet zaharat tip 1 si al dezvoltarii psihosociale al acestuia, fapt ce permite comisiilor pentru protectia copilului aplicarea unor practici cu efect discriminatoriu. Dreptul la insotitor este asigurat doar in cazul copilului bolnav de diabet zaharat tip 1 cu gradul grav de handicap, ceea ce are loc doar pana la varsta de 7 ani. Copilul bolnav de diabet zaharat de tip 1 de peste 7 ani ramane dependent de insulina, iar pana la dobandirea unei varste proprii si al unui discernamant valabil nu este capabil de a-si adapta singur dozele de insulina si de dieta. In acest sens ingrijirea si supravegherea permanenta din partea unui insotitor sunt indispensabile", se arata in comunicatul citat.

Consiliul mai arata ca delimitarea legislativa pe limita de varsta 0-7 ani si interpretarea restrictiva a acestor prevederi in activitatea comisiilor competente in acordarea gradului de handicap, "pun in pericol chiar viata copilului", reprezentand totodata o incalcare a principiului interesului superior al copilului, reglementat expres de prevederile art. 2, alin 4 din legea 272/2004, republicata.

"CNCD constata incalcarea art. 2 alin 1, art. 2 alin 3, art 10, lit h din OG 137/2000 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv art. 23, paragraf 2 din Conventia ONU privind drepturile copilului, respectiv dispozitiile Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. CNCD aplica sanctiunea amenzii contraventionale (...) in cuantum de 2000 de lei Ministerului Sanatatii si amenda contraventionala in cuantum de 2000 de lei Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice", se precizeaza in comunicat.

Totodata, CNCD solicita celor doua institutii sa modifice continutul ordinului, astfel incat sa asigure protectie sociala si servicii de sanatate copiilor bolnavi de diabet zaharat tip 1 cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani si care nu au dobandit capacitatea deplina de exercitiu, in functie de dezvoltarea psihosociala, de severitatea afectiunii, de gradul tulburarilor functionale determinate de acesta in raport cu stadiul de evolutie, de complicatii in activitatea si participarea sociala, respectiv de factorii personali.

Tot miercuri, CNCD a decis ca prevederile Ordinului nr. 1379/1023/2015 al Ministerului Sanatatii, prin care medicii prescriptori de boli infectioase au fost exclusi de la administrarea tratamentului antiviral pentru pacientii cu fibroza hepatica severa (F4), exceptie facand medicii de boli infectioase din centrele Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi, Timisoara, constituie discriminare directa potrivit reglementarilor legale in vigoare.

Astfel, prin ordinul in cauza s-a dispus ca pentru pacientii cu fibroza hepatica severa (F4) prescriptorii pentru terapie sa fie doar medicii din specialitatea gastroenterologie din centrele: Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Sibiu, Oradea, Targu Mures si Timisoara. In centrele Bucuresti Brasov, Cluj, Iasi si Timisoara s-a permis ca pentru pacientii in cauza prescriptorii sa fie si medicii cu specialitatea boli infectioase.

"Masura incalca accesul in conditii de egalitate a pacientilor in cauza la tratamentul antiviral fara interferon. S-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 2.000 lei pentru Ministerul Sanatatii si schimbarea Ordinului astfel incat sa se asigure administrarea tratamentului antiviral pentru pacientii cu fibroza hepatica severa (F4) in toate centrele atat de catre medicii de specialitate gastroenterologie cat si de catre medicii de boli infectioase", se mai arata in comunicatul CNCD.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

858 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri