Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) va discuta, pe data de 29 iunie, reclamatia depusa impotriva Romaniei de sauditul Abd al Rahim al-Nashiri, care reclama detentia secreta, rele tratamente aplicate, precum si procedura de extradare, se arata intr-un document publicat pe site-ul CEDO, citat de Mediafax.

Reclamantul, Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al Nashiri, este un cetatean saudit acuzat de implicare in atacul asupra navei militare USS Cole (comis in anul 2000, in Yemen), si este detinut in prezent la penitenciarul american de la Guantanamo Bay.

Al Nashiri afirma ca a fost victima unei "extradari extraordinare" efectuata de Agentia Centrala de Informatii (CIA), mai exact, arestarea si transferul extrajudiciar catre centre de detentie secrete aflate in mai multe starte, inclusiv Romania si Polonia, se mai arata in documentul citat.

Acesta spune ca a fost inchis intr-un centru de detentie secret din Romania incepand din data de 12 aprilie 2004 si pana la o data necunoscuta, inainte de 6 septembrie 2006, dupa care a for transferat la penitenciarul american Guantanamo Bay, pentru a fi interogat, timp in care a fost torturat.

Sauditul reclama regimul de detentie secreta, rele tratamente aplicate cat timp s-a aflat in Romania sub custodie americana, precum si procedura de extradare din Romania. Al Nashiri acuza ca, permitand tortura, aplicarea de rele tratamente si detentia secreta pe teritoriul tarii, Romania a incalcat mai multe prevederi ale Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, anume articolul 3 (interzicerea torturii), articolul 5 (dreptul la libertate si siguranta) si articolul 8 (dreptul la respect pentru viata privata si familiala).

Cazul a fost inaintat Curtii Europene pentru Drepturile Omului in data de 1 iunie 2012.