Senatul a decis sa respinga cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis privind Statutul alesilor locali cu 82 de voturi "pentru", 2 abtineri si 27 de voturi "impotriva", mentinand astfel varianta initiala potrivit careia alesii condamnati cu suspendare nu isi pierd mandatul, transmite Mediafax.

Legea propune incetarea de drept a mandatului de consilier local, consilier judetean, primar si presedinte al CJ sa se produca doar in cazul condamnarii prin hotarare judecatoreasca definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu executare pentru sanctiunile de dare de mita si luare de mita incetarea de drept a mandatului sa se produca in cazurile de hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.

Asfel, incetarea mandatului nu se aplica in cazul condamnarilor cu suspendare.

Pe 15 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legeacare modifica legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, motivand ca, in forma transmisa spre promulgare, legea "ar putea afecta lupta impotriva coruptiei, precum si eficienta cadrului legislativ in materie de integritate"

In cererea de reexaminare, presedintele precizeaza ca exercitarea functiilor de primar, consilier sau presedinte al CJ de catre o persoana condamnata penal, in baza unei hotarari judecatoresti definitive, cu suspendare plaseaza sub semnul vulnerabilitatii exercitarea mandatului de ales local.

Legea retrimisa in Parlament de seful statului modifica Statutul alesilor locali astfel incat consilierii judeteni, primarii sau presedintii de Consilii Judetene isi pot pierde mandatele doar daca sunt condamnati "prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu executare". Legea a fost respinsa de Camera Deputatilor, insa a mers la promulgare dupa ce a fost adoptata de Senat, in calitate de for decizional.