Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, i-a conferit marti procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, insemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, prilej cu care a subliniat ca Directia Nationala Anticoruptie se bucura de o mare popularitate si ca renumele sau depaseste frontierele Romaniei, devenind un model de urmat la nivel european, informeaza Agerpres.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/AP

Ambasadorul a evidentiat faptul ca sefa DNA reprezinta un simbol al profesionalismului, al integritatii si al datoriei, el prezentand si parcursul profesional si nu numai al acesteia.

"Tanara sportiva talentata, ati fost selectionata in echipa nationala de junioare de baschet feminin a Romaniei, cu care ati castigat titlul de vicecampioana europeana in 1989. Aceasta perioada sportiva intensa nu v-a deturnat de la studiile dumneavoastra. (...) Aveati 33 de ani cand presedintele Romaniei, Traian Basescu, v-a numit, in 2006, procuror general (...) Anul 2006, care preceda aderarii efective a tarii dumneavoastra la Uniunea Europeana, reprezinta debutul unei extraordinare provocari!

De fapt, ati fost prima femeie care a ocupat postul de procuror general al Romaniei si, totodata, cea mai tanara", a spus Francois Saint-Paul.

El a afirmat ca rezultatele DNA sunt cu adevarat impresionante, lucru confirmat si de un raport al UE, care plaseaza acest Parchet printre primele cinci institutii anticoruptie din Europa.

"Astazi putem sa apreciem lungul drum parcurs si transformarea puternica si durabila a unui sistem care va datoreaza multe, deoarece datorita dumneavoastra si numerosilor dumneavoastra colegi devotati cauzei, DNA se bucura de o mare popularitate. De altfel, renumele sau depaseste astazi frontierele tarii dumneavoastra, devenind un model de urmat la nivel european", a spus ambasadorul.

El a aratat ca aceasta distinctie a fost oferita pentru devotamentul in lupta impotriva coruptiei, pentru simtul datoriei cetatenesti indeplinite pentru a contribui la constructia societatii romane, dar si pentru "extraordinarul curaj" in aceasta lupta.

"Da, gratie determinarii dumneavoastra neclintite, imaginea justitiei in Romania se schimba de la o zi la alta. Doresc sa va asigur stimata doamna, de intreaga sustinere pe care Franta o acorda dintotdeauna misiunii dumneavoastra, fie ca este vorba de punerea la dispozitie a expertilor pentru a ajuta la crearea unei agentii destinate recuperarii eficiente a prejudiciilor cauzate statului, in valoare de 431 de milioane de euro, fie ca este vorba despre formarea procurorilor in Franta in domeniul luptei anticoruptie sau al investigatiilor financiare", a mai sustinut Francois Saint-Paul.

Franta a mai decorat-o pe Kovesi, in 18 mai 2011, cu Ordinul National al Meritului, in grad de ofiter. Republica Franceza decerneaza aceste doua prestigioase decoratii celor care o servesc, precum si personalitatilor straine pentru realizarile lor in serviciul binelui comun care trebuie date ca exemplu.