Metroul din Drumul Taberei ar putea fi functional pe Magistrala 5 de la mijlocul anului 2017, acest termen fiind unul realist, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, pe santierul Magistralei 5 de metrou, potrivit Agerpres.

Freza TBM-ului Varvara intrand in statie Foto: Hotnews

"Am mai fost acum 4 saptamani. Atunci nu am fost absolut deloc multumit de ceea ce am vazut la nivel de mobilizare. Acum este cu totul altceva. Schimbari au fost si sunt in bine. Sunt statii care sunt foarte avansate pe partea de finisare care se observa, si pe partea de structura este clar, tunelele sunt racordate. Eu consider ca termenul pe care l-am fixat impreuna cu constructorii, mijlocul anului 2017 pentru a circula cu metroul, este realist. Initial acest termen fusese impins pana la sfarsitul anului 2017, dar din punct de vedere al Ministerului Transporturilor acest termen nu este acceptabil", a spus Costescu.

El a precizat ca un alt obiectiv important este eliberarea cartierului de santiere.

"Un alt obiectiv foarte important este cat mai devreme sa eliberam cartierul. De 4 ani, Drumul Taberei este sufocat de santiere si pentru acele statii unde avem posibilitatea trebuie sa le eliberam cat mai devreme. Primul exemplu, Orizont. Acum doua saptamani mi s-a promis ca pana pe 15 iulie va fi redat circulatiei, este aproape gata, mai au pana atunci, si daca merg in ritmul asta o sa ne putem tine de termene. Urmeaza celelalte statii unde avem termen pana la sfarsitul anului sa redam circulatia la suprafata, este vorba de Favorit, Brancusi, Romancierilor. Si ele pot fi eliberate. I-am rugat si pe cei de la Metrorex si pe constructori sa incerce sa devanseze decembrie, sa mearga undeva inainte de noiembrie. Nu vreau sa ne mai prinda zapada cu santiere la suprafata in aceste statii pentru ca este mult mai complicat si pentru utilaje si pentru noi toti care mergem cu masina sau ne deplasam pe jos in aceasta zona", a mai aratat ministrul Transporturilor.

In ceea ce priveste zona Eroilor, seful de la Transporturi a afirmat ca se cauta o solutie partiala pentru deblocarea statiei si a zonei.

"La Eroilor este o speta mai complicata. Si acolo incercam. Acolo este vorba de blocarea unui nod important de circulatie in Bucuresti si acolo se cauta solutii. Vom veni macar cu o solutie partiala de deblocare a statiei Eroilor si a zonei", a explicat Costescu.

De asemenea, ministrul Transporturilor a anuntat ca intr-o saptamana va ma intra un tren nou in exploatare.

"In ceea ce priveste trenurile, lucrurile nu sunt exact cum fusesera stabilite initial, a fost acea problema cu achizitia care este acum in atentia DNA de mai bine de un an si ceva. Exista solutii. Intr-o saptamana va mai intra inca un tren din cele 8 noi care urmeaza sa fie date in exploatare si pana la sfarsitul lunii iunie va veni si al optulea. Impreuna cu trenurile de pe celelalte magistrale vom avea cu ce sa circulam chiar daca nu vom lua alte trenuri. Flotele se dimensioneaza cu o rezerva de mentenanta de 10%, Metrorex are ceva mai mare. Vom circula cu acele trenuri si pe aceste magistrale noi si va veni cu siguranta si vremea trenurilor noi. Acea licitatie nu va sta blocata la infinit", a mai spus ministrul de resort.

La randul sau, directorul general al Metrorex, Marin Aldea, a subliniat ca in zona Eroilor se lucreaza in prezent la strapungerea peretelui spre firul 1 al Magistralei 1 de metrou, iar pana pe 15 iulie se va muta scutul Varvara pe firul 2.

"La Eroilor se lucreaza acum la strapungerea peretelui spre firul 1 al Magistralei 1 de metrou. Pana pe 15 iulie se va muta scutul Varvara pe firul 2, acolo unde au fost probleme, unde a existat incidentul acela tehnic. Acesta se va muta pana pe 15 iulie pe postamentul care deja este pregatit, se va camasui cu beton si va incepe excavarea asa incat pana la 15 august va strapunge firul de pe Magistrala 1 si va fi mutat din nou pentru a continua excavarea spre putul de scoatere scut spre Opera. Totodata, celalalt scut va strapunge peretele si va iesi fiind mutat ulterior pe firul 2 pentru a excava pe sub Dambovita. Ele merg in paralel. Noi am luat in calcul ca excavarea sa se realizeze pana spre finele anului", a subliniat seful Metrorex.

Proiectul "Linia de metrou Magistrala 5: Sectiunea Raul Doamnei - Eroilor (PS Opera) inclusiv Valea Ialomitei" se incadreaza in Programul Operational Sectorial - Transport, Axa prioritara 2 - Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T in scopul dezvoltarii unui sistem national durabil de transport si in Domeniul major de interventie 2 - Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii feroviare nationale si a serviciilor pentru calatori.