Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) critica declaratiile liderului PSD Liviu Dragnea, care s-a referit la romanii care traiesc in afara tarii numindu-i "fantome". Potrivit FADERE, faptul ca aceste declaratii vin in contextul in care PSD a obtinut un scor bun in alegerile locale arata ca liderii de stanga "nu isi mai pot ascunde ura" fata de diaspora.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

Intrebat luni in legatura cu prezenta scazuta la alegerile locale, Liviu Dragnea a declarat, "Daca discutam prezenta la vot luand in calcul si fantomele, prezenta a fost mica. Daca luam in calcul prezenta la vot reala, din romanii care traiesc in Romania, prezenta a fost mai mare. Daca am calcula prezenta la vot dintre cei care traiesc efectiv in tara, cred ca ne ducem efectiv la 60 la suta. In Bucuresti, cred ca sarim de 40 la suta, trecem spre 45 la suta", relateaza Ziare.com.

"Observam ca in timp ce liderul PSD ne vede ca pe nisteni fantome, banii trimisi in tara de catre noi ii cheltuieste cu mare sete", sustine FADERE intr-un comunicat de presa, notand ca in fiecare luna romanii din diaspora trimit in jur de 400 de milioane de euro familiilor lor sau investesc in mici afaceri in Romania, iar pentru banii repectiv se platesc impozite.

"Putem intelege ca liderii de stanga sa mai scape cate o declaratie rautacioasa la adresa romanilor din afara, atunci cand pierd alegerile prezidentiale. Faptul ca si in momentele lor de euforie ne jignesc, demonstreaza ca nu isi mai pot ascunde ura fata de noi si ca am devenit o adevarata obsesie pentru Partidul Social Democrat", continua FADERE.

"Domnului Dagnea ii place sa vorbeasca despre modernizare si indepartarea socialistilor de trecut, dar adevarul e ca se comporta mai abject decat vechii comunisti. Dat fiind si motivul condamnarii sale definitive de catre justitie, e de inteles insa ca domniei sale ii plac mortii si fantomele care voteaza cu PSD", a declarat presedintele federatiei, Daniel Tecu.

FADERE aminteste si de declaratiile fostului ministru al Transporturilor Ioan Rus (PSD) din iunie 2015, declaratii care au atras de altfel demisia acestuia. Rus a afirmat intr-o emisiune televizata ca romanii din diaspora lucreaza pe circa 1500 de euro, iar "de banii astia copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva". Declaratia socanta vine la doar doua zile inaitea votului din Parlament pe motiunea de cenzura pe tema votului din diaspora de la alegerile prezidentiale.