Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, ca si-ar dori ca statul sa se reformeze cu sprijinul societatii civile, despre care spune ca ar trebui sa devina 'un actor al schimbarii din Romania', potrivit Agerpres.

Totodata, Dacian Ciolos a precizat ca relatia normala dintre stat si societatea civila este, in primul rand, una de conlucrare.

"Guvernul pe care il conduc (...) a facut deja cativa pasi pentru a face sa cada anumite tabuuri ca statul este pe de o parte, si societatea civila, de partea cealalta si ca relatia normala dintre stat si societatea civila e una de confruntare. Eu as vrea - si daca asta ramane ca mostenirea Guvernului pe care il conduc si deja e suficient - ca sa inteleaga cat mai multa lume ca relatia normala dintre stat si societatea civila este, in primul rand, una de conlucrare si cred eu ca fiecare are nevoie de celalalt", a spus Dacian Ciolos, la Gala Societatii Civile, desfasurata la Teatrul National Bucuresti.

El a marturisit ca si-ar dori ca statul sa se reformeze cu sprijinul societatii civile.

"Cred ca avem in societatea romaneasca prea multa diviziune pentru a ne permite sa mergem in continuare pe antagonizare si nu pe conlucrare. Si eu asta mi-as dori, ca statul sa se reformeze cu sprijinul societatii civile si ca societatea civila sa devina un actor al schimbarii din Romania, un actor cat mai profesionalizat si cu sprijinul statului. Si facem acest lucru nu doar infuzand structuri ale statului cu oameni care vin cu experienta din societatea civila, dar dorim sa canalizam si resurse, inclusiv resurse financiare, pentru a putea sustine proiecte initiate de societatea civila, care pot sa schimbe in bine multe lucruri din societate si care, de ce sa nu recunosc, in unele cazuri pot sa ne schimbe mai repede si mai in bine decat pot sa o faca anumite institutii ale statului, care inainte de a fi eficiente au nevoie si de reforma si lucram si la acest lucru", a declarat Ciolos.

Premierul a mai spus ca din ce in ce mai multa lume isi doreste schimbare, insa, foarte multa lume asteapta ca aceasta sa vina 'de undeva'.

"Tocmai pentru ca am mostenit un aparat al statului care este mai inert (...) si mai putin dinamic, cateodata e mai greu sa schimbi lucrurile, insa, important este ca exista aceasta energie si aceasta dinamica. Deci, cu atat mai mult (...) prezenta dumneavoastra (a societatii civile, n.r.) si actiunea dumneavoastra in viitor va fi esentiala, pentru ca eu cred ca dincolo de specificul diferitelor straturi ale societatii romanesti din mediul urban, din mediul rural, tineri, persoane mai in varsta, intr-un fel sau altul, cu totii simtim nevoia de schimbare, de evolutie, vrem sa trecem dincolo de niste complexe care ne-au tinut multi ani de zile (...) izolati fata de o dinamica a dezvoltarii sociale, a dezvoltarii economice. Din ce in ce mai multa lume isi doreste schimbare, insa, foarte multa lume asteapta ca schimbarea sa vina de undeva. Asteptam sa vina schimbarea, eu stiu, de la NATO, sa vina schimbarea de la Uniunea Europena, sa vina schimbarea de la investitiile straine si mai putin ne-am asumat noi insine aceasta schimbare, pe care o dorim probabil ca fiecare in felul nostru", a mai afirmat Ciolos.