Profesorii vor vedea primele cresteri salariale de la 1 august, urmand ca a doua transa de cresteri sa vina din luna decembrie 2017, aceste cresteri facand parte din corectiile salariale, a declarat ministrul Muncii, luni, Dragos Pislaru la o conferinta de presa de la Guvern, transmite Mediafax.

Primele corectii salariale din Educatie (50%) vor intra in vigoare in august, a declarat luni ministrul Muncii, Dragos Pislaru, in cadrul unei conferinte de presa de la Palatul Victoria. Acesta a spus ca miercuri, ordonanta privind salarizarile va fi prezentata in sedinta de Guvern.

"Principala nemultumire a colegilor din Educatie nu e legata de fondul problemei. Ce am zis ca facem, acest lucru am facut, problema lor e legata de termen, asa cum e la sanatate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutam de cresteri procentuale. In sectorul de Educatie este vorba de eliminarea unei legi speciale si inlocuirea acesteia cu un sistem care sa faca un pas inainte spre legea salarizarii unitare. Cred ca acest lucru, impreuna cu punerea accentului pe debutanti, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezinta punctul cheie", a declarat Pislaru.

In ceea ce priveste sumele de la buget acordate, el a explicat ca pentru 2016 sunt 800-900 milioane de lei pentru ultimele patru luni ale acestui an. Anul viitor, bugetul nu va putea suporta mai mult de 2,5 - 2,6 miliarde de lei cu bonusurile de la Sanatate.

"De la 1 august intra in vigoare toate corectiile disfunctionalitaritor in ceea ce priveste incadrarea de vechime si salarii. La Educatie, am definit grila integral in mod similar cu cea de la sanatate, iar 50% din aceste cresteri intra de la 1 august 2016, si restul intra in decembrie 2017. Cresterile se refera la corectiile salariale pentru ce aflati la baza de jos a piramidei. De la 1 ian 2018 e luat in calcul sti bonusul de perfromanta", a mai spus Pislaru.

Simion Hanescu, presedintele Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a explicat ca aceste cresteri vor insemna, in medie, 5% in plus la salariile actuale.

Exista mai degraba o majoritate a celor care vor aprobarea OUG privind salarizarea

Exista mai degraba o majoritate a celor care sunt de acord cu adoptarea ordonantei de urgenta privind salarizarea, care are ca scop eliminarea unor disfunctionalitati aparute in sectorul public, decat invers, a spus luni, ministrul Muncii Dragos Pislaru.

"A fost o reuniune in care ne-am uitat in spate, ne-am uitat cu totii sa vedem despre ce este vorba si am constatat cu satisfactie faptul ca exista mai degraba o majoritate a celor care sunt de acord cu adoptarea acestei ordonante decat invers", a spus, Dragos Pislaru la finalul Consiliului Tripartit.

''Prin includerea Educatiei ca familie ocupationala de la 1 august 2016 discutam de jumatate din numarul total de persoane salarizate in sectorul public care vor beneficia intr-un fel sau altul de corectiile disfunctionalitasilor existente in sistem", a precizat ministrul Muncii, dupa ce a anuntat ca de la 1 august intra in vigoare atat corectiile salariale pentru Sanatate, cat si 50% din corectiile salariale pentru educatie.

La sedinta Consiliului au fost prezenti, alaturi de ministrul Muncii si reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor, si premierul Dacian Ciolos, vicepremierul Vasile Dincu si ministrul Finantelor, Anca Dragu.