Un pompier a murit dupa ce un incendiu a izbucnit luni dimineata la fabrica de incaltaminte din Jilava, fiind afectata o suprafata de aproximativ 2 000 mp, potrivit ISU Bucuresti. Inauntru sunt depozitate foarte multe substante toxice.

Incendiul la fabrica de pantofi Jilava a ridicat luni un fum gros deasupra capitaleiFoto: cititor HotNews

UPDATE 20.10 ISU: Intervin in continuare opt autospeciale de stingere

Incendiul din Jilava este departe de a fi stins deocamdata si in continuare intervin la fata locului opt autospeciale, care vor ramane acolo pana dimineata pentru lichidarea totala a flacarilor, a anuntat luni seara Daniel Vasile, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti.

Vasile a precizat ca operatiunile de stingere vor continua cel mai probabil si pe parcursul zilei de marti.

UPDATE 16.55 Procurorii militari deschid dosar penal in cazul pompierului mort

Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti a deschis un dosar penal in legatura cu incendiul izbucnit luni la o fabrica de incaltaminte din localitatea Jilava, soldat cu moartea unui pompier.

"La Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti s-a constituit un dosar avand ca obiect interventia Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' Bucuresti-Ilfov de stingere a incendiului produs in cursul zilei de astazi, 06.06.2016, la o societate comerciala din comuna Jilava. In timpul interventiei, un pompier a fost surprins de o placa de beton care s-a prabusit peste acesta, cauzandu-i decesul", se arata intr-un comunicat al Parchetului General, citat de Agerpres.

Cercetarile sunt efectuate sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa, neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

UPDATE 16.20 Pompierii continua sa actioneze pentru stingerea incendiului

Pompierii continua sa actioneze, luni dupa-amiaza, pentru stingerea incendiului izbucnit la fabrica de incaltaminte din Jilava, au precizat oficiali ai ISU Bucuresti, citat de Agerpres. Potrivit surselor citate, este o interventie de durata care ar putea sa nu poata fi terminata luni seara.

Echipe de la Mediu analizeaza in prezent gradul de poluare in zona unde s-a produs incendiul din Jilava.

UPDATE 13.20 MAI: Pompierul mort in incendiu, avansat la gradul de sublocotenent post-mortem

Razvan Dumitru Luchian, pompierul care a murit luni dimineata, a fost avansat la gradul de sublocotenent post-mortem, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, Petre Toba, anunta MAI intr-un comunicat, citat de Agerpres.

Sublocotenent p.m. Razvan Dumitru Luchian a murit luni in misiune, in timp ce actiona pentru stingerea unui incendiu izbucnit la fabrica de incaltaminte din localitatea Jilava. El a fost prins sub daramaturi, dupa ce un perete de beton al cladirii s-a prabusit.

Razvan Dumitru Luchian avea 34 de ani si a fost pompier salvator la Detasamentul Buftea, Garda Magurele.

Ministrul Afacerilor Interne si intreg personalul MAI isi exprima regretul profund pentru decesul tanarului pompier si transmite condoleante familiei si camarazilor sai pentru greaua pierdere suferita, se arata in comunicat.

"Este, din pacate, inca un exemplu de cat de periculoasa este meseria de pompier, politist sau jandarm. Este un pericol pe care colegii mei si-l asuma in fiecare zi", a afirmat ministrul Petre Toba, citat in comunicat.

MAI a demarat procedurile pentru acordarea de sprijin familiei.

UPDATE 10.45O echipa de criminalisti, sub coordonarea unui procuror militar, cerceteaza cauzele si imprejurarile in care s-a petrecut tragicul eveniment din localitatea Jilava, informeaza IGSU, citat de Agerpres.

Un pompier salvator de la Detasamentul Buftea, Garda Magurele, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ''Dealu Spirii'' Bucuresti-Ilfov, a decedat luni dimineata, in timpul unei misiuni de stingere a unui incendiu izbucnit la fabrica de incaltaminte din Jilava.

''Incendiul, anuntat in jurul orei 7,30, se manifesta la o fabrica de incaltaminte din localitatea Jilava, pe o suprafata de aproximativ 2.000 mp, la fata locului fiind alocate de urgenta 12 autospeciale de stingere, patru autospeciale pentru interventie la inaltime, o ambulanta SMURD, o unitate de terapie intensiva mobila SMURD, patru autospeciale pentru descarcerare si o autospeciala CBRN. Aflat intr-unul dintre echipajele care actionau pentru lichidare, colegul nostru a fost surprins de un perete care s-a prabusit. Intrucat flacarile se manifesta cu violenta, pompierii nu pot patrunde in zona in care acesta se afla, pentru a-l recupera de sub placa de beton'', arata IGSU.

UPDATE 09.10 Un pompier a murit in misiune a anuntat secretarul de stat Raed Arafat la Digi 24. Un zid exterior a cazut pe el in timpul interventiei.

La fata locului au fost trimise 12 autospeciale de stingere, o masina de descarcerare si doua ambulante, scrie Agerpres.

"E o ardere generalizata cu fum care se vede de la mare distanta. 13 autospeciale intervin. Nu sunt vecinatati in apropiere la care sa se poata propaga focul. Nu exista victime. E o cantitate mare de combustibil in interior", a declarat Dan Vasile, purtator de cuvant al ISU la Digi 24.